Великобритания премина към коронавирусна война снощи, след като мъж в Съри стана първият човек, който се зарази с болестта в страната. Това пише британският вестник The Times.

Крис Уити, главен лекар на Англия, заяви, че е потвърден случай на пациент, който не е напускал страната наскоро.

„Вирусът се предава във Великобритания“, каза той и допълни: „Все още не е ясно дали е заразен пряко или косвено от лице, което наскоро се е завърнало от чужбина.“

Общият брой диагностицирани в Обединеното кралство нарасна до 20, като първият случай е в регистриран в Уелс и поне един в Съри, уточнява Фокус.

В Япония британец на около 70 години, който живее в чужбина, стана първият гражданин на Обединеното кралство, починал от COVID-19.

Той бе откаран в болница, след като хвана вируса на круизния кораб „Diamond Princess“.

Даунинг стрийт се опасява, че икономическата криза може да бъде в мащаба на финансовата криза през 2008 г., след като световните фондови пазари претърпяха най-лошата си седмица от тогава насам. Около 210 милиарда британски лири бяха заличени от стойността на най-големите компании във Великобритания тази седмица.

Борис Джонсън каза вчера, че вирусът „сега е основен приоритет на правителството“, но успокои обществеността, че Националната здравна система (НЗС) „прави всичко възможно да се подготви“.

Хелън Уотли, министърът на здравеопазването, предупреди, че е „вероятно“ повече хора във Великобритания да се заразят с вируса и каза, че има планове за пандемия. „Имаме планове и провеждаме учения, така че в случай на нещо като „грипна пандемия“, „ние сме готови“, каза тя пред BBC Newsnight.

Следващата седмица ще бъде въведено законодателство за извънредни ситуации, което да даде правомощия на училищата, съветите и останалата част от публичния сектор да спират закони, включително мерки за безопасност и здравни мерки, за да се справят с пандемията.

Учителите и работниците в детските градини ще могат да имат по-големи класове в случаите на широко отсъствие на персонала.

Премиерът на страната Борис Джонсън пое отговорността за правителствената подготовка вчера след критиките за бавен отговор на кризата.

Министрите и длъжностните лица обмислят компромиса между допускането на остро огнище, от което икономиката ще се възстанови по-бързо, и опитите да спасят повече животи чрез налагане на ограничения за масови събития и транспорт.

Действието на правителството дойде като:

• Още осем държави съобщават за първите си случаи на вируса, тъй като той се разпространява от Италия, като общият брой на засегнатите е близо 60.

• Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че съществува „много висок“ риск от глобално разпространение с няколко незасегнати страни.

• Марк Карни, напускащият управител на Банката на Англия, предупреди, че Великобритания трябва да се подготви за икономически удар, тъй като китайското производство и туризъм отпаднаха.

• Училищата са казали, че летните изпити са изправени пред срив, докато повече компании налагат ограничения за пътуване и казват на служителите да работят от вкъщи.

• НЗС започна да увеличава поръчките на защитните екипировки и маски на болниците, за да предотврати недостиг.

Главният лекар на Уелс Франк Атертън каза, че първият диагностициран пациент в Уелс наскоро е пътувал обратно от Италия, най-засегнатата страна в Европа. Мъжът се завърна от почивка там миналата седмица и се лекува в специализиран център в английска болница.

Известно е, че повече от 85 000 души в световен мащаб са се заразили с вируса. Тедрос Адханом Гебрейесус, генералният директор на СЗО, заяви, че има „свързани епидемии“ по целия свят, но настоя, че вирусът все още може да бъде спрян.

Първият случай беше потвърден и в Субсахарска Африка вчера, след като италиански гражданин бе диагностициран в Нигерия, пристигнал от Милано. САЩ снощи съобщиха за втори случай с „неизвестен произход“ в Калифорния, предполагайки, че вирусът не се е ограничил чрез карантините.

На г-н Джонсън е казано, че ако пандемия удари Великобритания, тя е изправена пред рязко покачване на случаите, които биха могли да затрупат леглата за интензивно лечение в NHS, но биха преминали бързо и да позволят на икономиката да се възстанови по-бързо.

Британският план за епидемия от коронавирус трябва да бъде публикуван в началото на следващата седмица. Разбира се, че тя не включва широкото отменяне на спортни събития и концерти.