Четирима тийнейджъри са обвинени в убийството на българин в Денвър, Колорадо. 23-годишният Ървин Спахитич беше убит на 26 януари м.г.

Полицията открива тяло в неговата кола и според тях това е убийство при кражба по време на сделка за продажба на наркотици, съобщава BG VOICE.

Разследването продължава повече от година. 

В ареста са 18-годишният Джонатан Джосеф Монтоя, 17-годишният Джален Исая Уилсън, 18-годишният Крисчън Салас и 19-годишната Мариса Лорънс. Тя се предаде две седмици след като момчетата бяха арестувани на 29 януари.

Въпреки че когато според прокуратурата са извършили убийството, те са били непълнолетни, обвиненията срещу тях вероятно ще са като за възрастни.

BG VOICE научи за убийството още през януари м.г., но от полицията тогава отказаха да съобщят повече подробности. Смъртта беше потвърдена и от кампания за набиране на средства за погребението на 23-годишното момче. Неговата майка е българка, а бащата – сърбин.

Полицията открива тялото на Спахитич, по прякор „Българинът“, след сигнал за стрелба в северозападното предградие на Денвър Уит ридж. Те го намират безжизнен върху волана на неговата Toyоta Prius, която е била включена. В скута му са открити пистолет и торбичка с марихуана.

Според аутопсията мъжът е починал на място, а полицаите откриват гилзи и дупки от куршуми по колата.

Властите започват

 разследване, което продължава година.

Съдейства им приятелката на Спахитич, чието име е заличено в съдебните документи, защото е била заплашвана след неговото убийство.

Според обвинението полицията открива съобщения между заподозрените и техни приятели, в които се

хвалят за извършеното убийство

В часовете преди стрелбата на 26 януари прокуратурата твърди, че Уилсън е изпратил съобщение на Лорънс да каже на Монтоя, че той има обект за кражба. Той използва уличния жаргон „stain“ за такъв вид жертва

В 11:34 p.m. Лорънс изпраща съобщение във Facebok на свой приятел, в което казва, че участва в грабеж.

15 минути по-късно Спахитич пише в Snapchat на Уилсън и го пита: „Ти ли си това в колата с тези деца“. В 11:50 са чути първите изстрели. Полицията е повикана в същата минута.

Малко след това Лорънс праща съобщение на собственика, чиято кола са ползвали: „Има дупка от куршум в прозореца“. В разменените съобщения Лорънс пише още: „Джей (Монтоя) уби“ някого, твърди още прокуратурата.

Някои от заподозрените са отишли на гости на приятели, където Монтоя се похвалил, че е убил някой.

Приятелката на българина казала на властите, че той планирал да продаде марихуана на тийнейджър въпросната нощ.

В седмиците след убийството Монтоя се снимал с черен пистолет и казвал на приятелите си, че вероятно ще бъде съден като възрастен за убийство и признава, че е извършил такова. Той се опитал да продаде и пистолета за $350 -.40-ти калибър „Глок“.

Срещу четиримата има дълъг списък от обвинения, включително за убийство от първа степен, фалшифициране на доказателства, незаконно използване на оръжие и конспирация за извършването на въоръжен грабеж. Те остават в ареста без право на гаранция.