Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет II пристигна в Единбург. Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата. 

Дъбовият ковчег бе положен в катафалка и пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург. Улиците на града са пълни с хора.

Междувременно скърбящите във Великобритания бяха призовани да не оставят плюшени мечета, балони или запалени свещи сред оставените в знак на почит към кралицата цветя, предаде ДПА.

Кралската служба за парковете каза, че няма да се приемат подаръци или предмети и трябва да се носят единствено цветя. Хиляди скърбящи положиха цветя близо до Бъкингамския дворец и замъците "Уиндзор" и "Балморал", откакто в четвъртък беше обявена кончината на кралицата. 

Сред оставените в знак на почит предмети са плюшени мечета, меки играчки във формата на кучета порода корги, балони и сандвичи с мармалад в препратка към скеч за платинения юбилей на кралицата с мечето Падингтън.

Оставените в знак на почит цветя ще бъдат оставени на мястото, където са положени, докато преминат всички церемониални дейности и се очаква те да бъдат премахнати от парковете от седем до 14 дни след датата на погребението на кралицата.