Жива или мъртва е котката в кутията на Шрьодингер? Този въпрос е в основата на парадокс в квантовата механика, който цели да докаже, че тя е непълна и не описва реалността докрай.

Смъртта на лидера на „Вагнер“ и неяснотите около самолетната катастрофа за часове доведоха до редица конспиративни теории – жив или мъртъв е Евгений Пригожин?

Официалната информация

Това, което знаем до момента е, че бизнес джет на Пригожин е катастрофирал близо до Москва. Руските власти съобщиха, че именно лидерът на „Вагнер“ и неговата дясна ръка – Дмитрий Уткин са били на борда му.

По-късно откриха и телата – информация, която съобщават от руската Федерална агенция по въздушен транспорт.

В първите часове след трагедията се появи информация за втори самолет. И тук започнаха спекулациите – ами ако Пригожин е бил на него?

А ако все пак е загинал – катастрофата случайност ли е, пише bTV? 

Версия 1: Владимир Путин е поръчал смъртта на Евгений Пригожин

Покушение поръчано от руския президент е „най-доброто обяснение“ на катастрофата, смята историкът Саймън Майлс, експерт по Съветския съюз.

Според различни анализатори Путин, за който се знае, че не прощава предателства, е имал достатъчно причини да иска Евгений Пригожин мъртъв след опита за бунт срещу руското Министерство на отбраната през юни.

Това е теория, която се появи още в първите дни след бунта на „Вагнер“, като беше коментирана и от българския разследващ журналист Христо Грозев.

През последните месеци международни лица и академични експерти предричаха смъртта на Пригожин. Дори директорът на ЦРУ Бил Бърнс заяви, че руският наемник живее на „взето назаем време“. 

След бунта на „Вагнер“ в социалните мрежи се появи старо интервю с Владимир Путин, в което руският президент ясно заявява, че единственото непростимо нещо е предателството.

Относно самолетната катастрофа – всички казват едно и също. Малко вероятно е тя да е инцидент. Особено когато на борда на машината е бил военен, забил нож в гърба на своя началник.

Версия 2: Някой друг е поръчал убийството на Пригожин

Според анализатори смъртта на шефа на „Вагнер“ е закъсняла – ако беше организирана от Владимир Путин, то тогава Пригожин щеше да бъде убит почти веднага след бунта на наемническата група. Това щеше да изпрати по-сериозно съобщение до световната общност.

Публикации посочват, че лидерът на групата е имал много врагове в руската армия, особено по високите етажи. Това може да е и причината за смъртта му. 

Версия 3: Пригожин е жив

Най-драматично конспиративният сценарий е, че смъртта на лидера на „Вагнер“ е добре планирана, за да може той да избяга.

Пентагонът имат категорични данни, че в миналото Евгений Пригожин многократно е използвал двойници и различни дегизировки, за да не бъде забелязан. Възможно ли е лидерът на „Вагнер“ сам да е организирал „смъртта си“?

В социалните мрежи се появиха спекулации, че Пригожин е знаел за готвено срещу него покушение и това е бил единственият начин да се отърве от сигурна смърт.

Версия 4: Украйна е виновна

Друга версия, която се разглежда по-сериозно е, че смъртта му е поръчана от Киев.

Като доказателство за това се посочва главно драматичния начин, по който Пригожин загива – в самолетна катастрофа. Това определено се различава от мистериозните смъртни случаи, приписвани на Кремъл, дължащи се на отравяне, падане от прозорци и други.

В същото време експерти посочват значимостта на датата – 23 август. Денят на независимостта на Украйна е на 24 август – какъв по-добър подарък за раздираната от война държава от това да убият един от най-известните си мъчители?

Това би изпратило и много силно послание до Владимир Путин – „Щом можем да свалим самолета на Пригожин в Русия, можем да свалим и твоя“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук