Испанският премиер Педро Санчес насрочи предсрочни парламентарни избори на 23 юли, съобщиха агенциите. Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори.

Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

БЛИЦ припомня, че Санчес (испанският Кирил Петков) е от новата вълна политици на стария континент, които изпълняват преди всичко неомарксистката адженда, а именно - налагане на ЛГБТ идеологията (включително операции за смяна на пола на деца), зеленистки и про-миграционни политики.

Това ли ни чака!? Голяма европейска страна хвърля децата в лапите на джендърите

Както пише "Хиспанидад", трябва да се помни, че Сорос беше един от първите, приети от социалиста Педро Санчес веднага щом стана премиер.

Педро Санчес е бил нает между 2011 и 2013 г. от "Демократическия институт", който е регистриран като лоби на Сорос пред Европейския съюз, за "насърчаване на прогресивния глобализъм сред социалдемократическите партии по света".

 

На снимката: Испанският премиер и Алекс Сорос

 

Също така, Санчес посети САЩ през 2021 г., като пътуването беше организирано от Алекс Сорос, син на Джордж Сорос, което дава ясен знак, че е станал негова марионетка в Испания, пише испанското издание.

Е, според доклад на Fox News, същият този Алекс Сорос е посетил Белия дом повече от дузина пъти, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., срещайки се с висши служители от името на баща си.

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г.

В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия "Сиудаданос".

"Това е неочаквано", смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет "Карлос Трети". "Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро".

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната "Вокс", за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата, отбелязва АП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук