Туарегите са малко номадско племе в Северна Африка, наследници на финикийците. Сравнително далеч от културите, познати по близките ни ширини, за тях феминизмът вероятно е неизвестно понятие - може би защото жената в тяхната култура е на най-висока почит.
Но зад древния начин на живот се крие една толкова прогресивна култура, че дори може да накара някои хора от либералния западен свят да се изчервят. Жените на туарегите могат да имат много сексуални партньори преди брака, запазват цялото си имущество след развод и са толкова уважавани от зетьовете си, че младите мъже дори не смеят да се хранят в една стая с тях.

Туарегите изповядват исляма, но живеят по правила, на които дори европейците биха завидели. Въпреки че религията им позволява многоженството, истинският туарег се жени само веднъж в живота си. Туарегските жени, за разлика от другите мюсюлмански жени, ходят с открити лица. Не само това - всъщност, техните мъже се забулват, още като достигнат пълнолетие и могат да открият лице само пред любимата си. Тяхната философия - жената е красива и човек е длъжен да се наслаждава на красотата й.

Жените на туарегите биват наричани „кралиците на пустинята“. Те са независими, уверени и най-вече сексуално освободени. До омъжването си могат да имат колкото си искат сексуални партньори, стига да влизат в шатрата по тъмно и да тръгват преди изгрева.     

Столетия наред мъжът има правото да отиде до палатката на някоя жена и да се промъкне през страничния вход, докато добре обучената му камила го чака тихо навън. Те ще прекарат нощта заедно, докато всички останали членове на семейството, които живеят в същата тази палатка, учтиво ще се правят, че не забелязват нищо. На следващия ден жената може да приеме друг мъж в дома си и никой няма да го направи на въпрос или да я нарече с обидно нарицателно.

Може би гръбнакът на туарегската култура е матрилинейната родова организация - наследството се предава по майчина линия, което коренно променя структурата на тяхното общество.

За разлика от толкова други култури по света, след брака жената не губи нито едно от правата си – нещо, с което не могат да се похвалят много жени в съвременния западен свят. Нещо повече, всъщност жената е тази, която притежава дома /палатката/ и животните.
Много туарегски бракове завършват с развод. И когато това се случи, именно жената запазва цялото имущество. Обикновено именно жената решава, че е време да сложат край на тази връзка.

На практика това означава, че мъжът е принуден да се върне в дома на майка си, и то само с камилата си. Жена му, от друга страна, запазва всичко, което е внесла в този брак, включително и децата.

Станът на майката е основата на обществото, домът, в който всеки се завръща, и тази подредба на обществото гарантира, че и за в бъдеще ще бъде така.

В развода няма нищо срамно. Семействата често организират на дъщерите си празненство по случай развода, за да известят останалите мъже, че те отново са свободни.

Туарегите имат друга традиция, която е още по-необичайна: смята се за проява на грубост мъж да се храни пред жена, с която не може да има сексуални взаимоотношения, или с жени, които са по-възрастни от него. Най-срамно е да яде пред тъща си.

Съществуването на туарегите и техните традиции днес е застрашено. Те обитават изключително размирен район в Северна Африка и са изправени пред нова заплаха – екстремистки и терористични организации като "Ислямска държава" и "Боко Харам", които проникват в редиците им. Сред обществото на туарегите се наблюдава знаменателна културна промяна: все повече жени започват да носят хиджаб.

Въпреки това надеждата, че това гордо племе, което е оцеляло повече от 1000 години, ще устои на съвременните предизвикателства и ще запази културата и традициите си, е голяма.           
Източник: fakti.bg