Президентът на САЩ Джо Байдън нарече абсолютна грешка перспективата за евентуален отказ от помощ на Украйна. Това предаде The New York Times.

"Отказът от подкрепа за Украйна е просто абсолютно безумие", отсече той.

Държавният глава също така отбеляза, че отказът да се подкрепи Украйна противоречи на интересите на САЩ и обеща, че неговата администрация ще постигне отпускането на средства за Украйна.

В същото време министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че ситуацията с финансирането в Украйна е наистина трудна.

"Можем да се държим отговорни за поражението на Украйна, ако не успеем да предоставим на Украйна това финансиране", заяви тя. По думите й, "Украйна просто изчерпва парите".

Въпросът за защитата на южната граница на САЩ се превърна в основен източник на разногласия между демократите и републиканците в Конгреса, който сега забавя одобрението на допълнително финансово искане от Белия дом.

Републиканците призовават за по-строги изисквания за влизане, за да се спре миграцията, дори с цената на нарушаване на хуманитарните задължения на САЩ, докато демократите призовават за цялостно преразглеждане на самата имиграционна система.

Представители на двете партии преговаряха за постигане на компромис, но сенатор Крис Мърфи, главният преговарящ от Демократическата партия, заяви, че преговорите са се провалили, защото републиканците са отказали да отстъпят от исканията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук