Ветеран от американските специални части на име Кевин разказа какво е видял и преживял, докато се е биел на страната на Украйна. По думите му, боевете с руските войски са били най-ожесточените в живота му. 

Бившият командос от САЩ Кевин е пристигнал в Украйна след началото на руската операция. Американецът преди това е служил в Ирак и Афганистан, а след това е решил да встъпи в редиците на ВСУ. Но сраженията с руската армия се оказали най-ожесточените в неговия живот. 

"Има танкове, над нас летят хеликоптери. Чуват се как прелитат руските самолети. А в откритото поле руснаците правят десант с хеликоптери. Това е твърде много", разказа Кевин пред Си Ен Ен. 

По думите му, по улиците на украинските градове той е видял много трупове, някои от телата са били завързани. Кевин си спомня, че веднъж неговият отряд е трябвало четири дни да се скрие в разрушен санаториум, намирайки се под обстрел. 

"Дори не го наричахме дома на ужасите, защото там си беше чист кошмар", разказва той. Сградата бе сериозно пострадала - например, в залата за упражнения дори щангите се бяха деформирали заради огъня", споделя американският наемник. 

Кевин разказа, че ВСУ са му плащали заплата в размер между 200 и 3000 долара на месец, макар, че той признава, че е похарчил доста повече за закупуването на муниции. 

Освен това, много чужденци от неговия отряд след няколко сражения са решавали да се върнат у дома. "Когато куршума бъде изстрелян на 20 метра, тогава те си казват, че това не е за тях", признава командосът. 

Преди това 30-годишният британски наемник Къртис разказа как е постъпил в чуждестранния легион на Киев. Той е участвал в боевете за Ирпен и Гостомел. 

По думите на британеца, неговият отряд е бил изпращан на "безсмислени операции" без каски и друго оборудване, а на мнозина са били взимани документите, за да може, в случай на гибел, да не бъдат изплащани компенсации на семействата.  

Друг британски наемник Матю Робинсън се е занимавал с набирането на бойци за работа във ВСУ. В интервю за The Telegraph той разказа за случващото се в Украйна. По думите му, той е бил силно разочарован от онова, което той е видял там. 

Други двама американски инструктори са получили сериозни ранения след срещите си с руската армия. Бившите военни от САЩ са решили да взривят руски танк с ПТРК Javelin. Вместо това те са попаднали под огъня на руската артилерия и са били сериозно ранени. На единия му е бил откъснат крак. 

В края на април е станало известно, че в Украйна е загинал още един чуждестранен наемник. Става дума за 22-годишния американец Уили Джоузеф Кансъл, който е бил вербуван от частна военна компания. 

Също така, властите във Великобритания потвърдиха смъртта на свой гражданин в Украйна. Става дума за бившия офицер от британската армия Скот Сибил, който е бил наемник в редиците на ВСУ. Друг британски гражданин е изчезнал безследно. Самоличността му към момента не е съобщена.