Разузнаването на Южна Корея съобщи: севернокорейския лидер Ким Чен Ун постепенно делегира част от правомощията си на някои от най-близките си съветници.

Сред тях е и сестра му - Ким Йо Чен.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We love North Korea princess Kim Yo-jong️ #kimyojong #kimjongun #kimjongil #kimilsung #kimjongunsis #kimjongunsister #northkoreaprincess #juche #dprk #northkorea #communism #金与正 #김여정 #princess #KWP #workerspartyofkorea #pyongyang

Публикация, споделена от Kimyojong 김여정 information (@kimyojong_beauty) на

 
 
 

Kim Yo-Jong la ahora poderosa hermana menor de Kim Jong-Un, según la agencia de Surcoreana de Noticias Yonhap News es ahora la segunda al mando de Corea del Norte, dándole a Kim Yo-Jong mas poder . . #kimyojong #kimjongun #kimilsung #kimjongil #coreadelnorte #northkorea #coreadelnord #coreedunord #조선 #coreiadonorte #kuzeykore #nordkorea #koreautara #korean #김여정 #princesa #princess #principessa #power #koreangirl #instagram #smart #녀 #조선민주주의인민공화국 #

Публикация, споделена от Kim Yo-Jong 김여정 멕시코 (@kim_yo_jong_dprk) на

В момента тя е вицепредседател на Централния комитет на работническата партия на Северна Корея, заради което се смята, че реално ръководи държавата.

Ким Чен Ун, разбира се, все още притежава абсолютната власт, но я раздава парче по парче на приближените си.

В резултат на това вторият най-могъш човек в държавата вече е сестра му, въпреки че Ким все още не е избрал свой наследник.

Ким Йо Чен е получила по-голяма част от правата на брат си, тя обаче не е единственият човек, на когото е делегирана власт, посочва още разузнаването на Южна Корея.

Родена на 26 септември 1988 г, тя учи заедно с брат си в Швейцария, а след това завършва Военния университет „Ким Ир Сен“ в Пхенян.

Първата ѝ публична изява е на партиен конгрес през 2010 г., а през 2014 г. се съобщава, че е определена за висш служител в Централния комитет на Корейската комунистическа партия.

Постепенно тя започва да изпълнява все повече ръководни роли. През 2014 г. поема държавните функции, докато Ким Чен Ун е на лечение.

През същата година заема длъжността заместник-директор на Департамента за пропаганда и агитация на Корейската работническа партия, а през 2015 г. вече е заместник-министър, като често придружава брат си на официални визити.

Смята се, че тя стои зад формирането на култа към личността на Ким Чен Ун по модела на дядо му Ким Ир Сен, като го насърчава и да се представя като "човек от народа".

През 2017 г. Ким Йо Чен вече организира всички големи публични събития в Северна Корея.

През същата година става заместник-член на Политбюрото на Корейската работническа партия и се превръща във втората жена, заемала такава длъжност.
На 9 февруари 2018 г. участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Това е първото посещение на член на династията Ким в страната след Корейската война.

Тя е до брат си и по време на срещата му с Доналд Тръмп в Сингапур, а също така и на срещата в Ханой през 2019 г.

През миналата година е избрана за депутат в Парламента на Северна Корея, от където е отстранена за кратко, а впоследствие възстановена.

Не е известно почти нищо за личния живот на Ким Йо Чен, но слуховете за влошеното здравословно състояние на Ким Чен Ун я превръщат в най-вероятния кандидат за негов наследник.