Известна в елитните среди на Ню Йорк светска лъвица се оказа най-обикновена мошеничка от Русия, пише New York Magazine. 27-годишната Анна Делви в продължение на няколко години е била на гребена на вълната в средите на художници и финансисти, като дори е тръбяла за плановете си да открие собствен клуб на няколко етажа, който едновременно с това да представлява и център за съвременно изкуство.

Интересен е фактът, че Анна твърдяла, че е родом от Кьолн, Германия, и при това не говорела сносен немски, но това не направило впечатление никому – все пак подвизите й се случвали в САЩ. Успяла е да излъже не само случайни познати, но и няколко големи банки и редица инвеститори. На едни разказвала, че баща й е дипломат, на други, че е собственик на петролна компания, на трети – че се занимава с антикварна търговия, пише "Монитор".

Нещата стигнали до там, че Анна съумяла да открие няколко едри риби, които се съгласили да инвестират в създаването на елитен клуб и център за съвременно изкуство – може би защото ги е уверявала, че разполага със средства, при това сумата, която назовавала съвсем не била малка – 25 милиона долара, а търсела поне още толкова.

Известни американски финансисти и юристи като Джоел Коен, който е разследвал мошеничествата на Джордън Белфорт – героя от филма „Вълкът от Уолстрийт“, безрезервно вярвали на думите й. Някои дори ходатайствали пред City National Bank да й бъде предоставен голям кредит под предлог, че мис Делви разполага със сметка в швейцарска банка.

Анна водела доста разкошен начин на живот. Настанила се в известен бутиков хотел през февруари 2017 г., като цената на престоя в него струва 400 долара дневно. Оставяла на служителите на хотела по 100 долара бакшиш и след няколко месеца дори започнала да се разхожда по коридорите по халат с чаша вино в ръка – досущ като вкъщи. Когато на рецепцията не й обръщали веднага внимание заради други клиенти, тя ритмично слагала на плота едра банкнота след банкнота, докато служителят не сметне, че може да игнорира всичко, за да получи тлъстата сума.

За това поведение на Анна Делви разказва служителката на хотела Неф Дейвис, с която измамницата се сближила. С нейна помощ Анна организирала елитни вечери и срещи с топ мениджъри на известни компании, спортисти и всевъзможни знаменитости. Сред гостите й били актьорът Маколи Кълкин и скандалният Мартин Шкрели – най-мразеният милионер в САЩ (богатството му се дължи на нагла спекула с лекарства за болните от СПИН, неотдавна той бе осъден на 7 години затвор за финансови машинации).

Според свидетели Делви се държала високомерно, като едновременно с това правела впечатление за старомодна принцеса, дошла в съвременния свят от европейски замък.

„Наоколо е пълно с деца от заможни семейства. Тук всеки е най-добрият ти приятел, но не знаеш нищо за него“, споделя по повод запознанството си с Анна художникът Андре Сарайва.

Независимо от факта, че някои от познатите на мис Делви все пак подозирали, че в нея има нещо гнило, други пък не пропускали удоволствието да платят сметката й в хотела или такситата. Тя закономерно не си правела труда да връща дълговете. Приятелите й просто мислели, че тя е толкова богата, че просто не помни подобни „дреболии“.

Големите подозрения започнали, когато Делви не дала номера на банковата си карта в хотела, а сметката й била набъбнала до 30 000 долара. След известно време тя все пак платила престоя си, но била помолена да напусне хотела. По-късно два други хотела се оплакали, че не си е платила и срещу нея започнало разследване.

В крайна сметка станало ясно, че Делви е измислено име и дамата всъщност се казва Анна Сорокина. Родена е в Русия, а когато е била на 16 семейството й се преместило в Германия. Баща й бил шофьор, а по-късно се захванал с дребен търговски бизнес – съответно не разполагал с големи пари.
През 2011 г. Анна се мести в Лондон, където учи в колеж, но не го завършва и отива да живее в Париж. От там заминава за САЩ, където с куп машинации успява да вземе кредит от 200 000 долара, който не смята да върне.

Анна Сорокина е арестувана в Малибу и са й повдигнати обвинения за кражби. В момента я чака съд в Ню Йорк.
„Прекрасно си прекарвах времето“, признава тя пред New York Magazine.