Това може да отнеме повече животи от COVID-19 при цяла епидемия.

Предстоящото лято обещава да бъде необичайно горещо. Това представлява смъртна заплаха, по-лоша от коронавирусната. През 2010 г. десетки хиляди хора загинаха от жегата по цял свят.

Според ръководителя на лабораторията за анализ и прогнозиране на общественото здраве на Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките, д-р Борис Реви,  вълните от смъртоносни летни горещини, които очакват руснаците тази година, са много по-опасни от настоящата пандемия. Той посочи примера от 2010 г., когато от големия ад в страната умират 50 хиляди души.

"Не трябва да забравяме за климатичните рискове през горещите лета, които могат да бъдат много, десет пъти по-значими за хората, отколкото имаме днес по време на пандемията на коронавирус", предупреждава лекарят.

За времевата аномалия, идваща през предстоящото лято  вече предупредиха от Хидрометеорологичния център. Очаква се през май в цялата страна да бъде много по-топло от обикновено, а лятото като цяло може да счупи рекорди за високи температури в историята на метеорологичните наблюдения.

Превод: БЛИЦ