Ватиканският архивист Джовани Коко е открил кореспонденция между секретаря на Пий XII Робърт Лайбер и доверен немски йезуит Лотар Кьониг, която показва, че ръководителят на Ватикана от Втората световна война е знаел за нацисткото преследване на поляци и евреи в окупирана Полша. 

Това съобщи италианският вестник Corriere della Sera. В интервю за изданието Коко каза, че в едно писмо се споменава крематориум в лагера на смъртта Белзец, разположен в окупираната от Германия Полша. Там се споменава и лагерът Аушвиц. Така, отбелязва архивистът, са намерени доказателства, които дават представа за потока от новини за нацистки престъпления, влизащи във Ватикана по време на Холокоста.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Както се оказа, Пий XII е можел да има много ясно разбиране за ужасите на концентрационните лагери, тъй като Коенинг описва екзекуциите на затворници в пещи, където всеки ден умираха до 6 хиляди души. Възстановената кореспонденция може да поднови дългогодишен ожесточен спор между критици и защитници на Пий XII в контекста на неговата беатификация, която започна през 1967 г. и предизвика много противоречия в самата католическа църква.

Междувременно текстът на писмата показва, че понтификът е предпочел да запази мълчание или да изрази общо съжаление за зверствата на нацистите. В това отношение е показателен откъс от дългата реч на папата от 24 декември 1942 г. Между другото, папата казва, че „стотици хиляди хора, които не по своя вина, понякога само поради своята националност или раса, са обречени на смърт или постепенно израждане“.

Въпреки това Светият престол никога не е формулирал пряко осъждане на Третия райх и неговия режим, точно както Пий XII никога не е посочвал евреите като жертви на продължаващо изтребление. Авторите на материала отбелязват, че може да има няколко обяснения за това поведение на първия човек на Ватикана.

"Разбира се, дипломацията на Светия престол беше загрижена да запази своята "безпристрастност" по отношение на враждуващите страни. Може би трудното наследство от хилядолетната враждебност на християните към евреите също изигра роля", пишат журналистите.

Може би Пий XII просто се е страхувал от репресии от страна на нацистите след германската окупация на Рим през септември 1943 г. В същото време той може да е мълчал за Холокоста, защото Кьонинг, от страх за живота си и за живота на съпротивата, помоли Светия престол да не прави публично достояние докладите му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук