Че хората са зажаднели за филми, които не са „празни плочи“, които не третират зрителите като пасивни или „послушни фенове“, се вижда от списъка на New York Times на най-добрите филми за 2019 г.

1. „Honeyland“ (реж. Тамара Котевска и Любомир Стефанов)
Македонският документален филм не е нищо друго освен „намерена епопея“, алегория на истинския живот и комедия за вековния проблем на невнимателните съседи.

Това е историята на възхителна жена с груба външност и изненадваща нежност и деликтност, която живее далеч от развития свят в „останките“ на планинско село. Този филм вече е спечелил три награди на фестивала Sundance.

2. "The Souvenir" (Джоана Фогг)
Играещите звезди са Анор Суинтън Брин, Том Берк и Тилда Суинтън. Бърд интерпретира ролята на млада, богата жена, която развива разрушителна връзка с по-възрастен мъж.

3. "Parasite" (Бонг Джун Хо)
Черната комедия от Южна Корея следва членове на бедно семейство, които се представят като висококвалитетни работници, които да бъдат наети от  богата фамилия.

4. "The Irishman" (Мартин Скорсезе)
Новият криминален филм на Мартин Скорсезе проследява историята на шофьор на камион, чийто герой се играе от Робърт де Ниро, който по-късно става платен убиец на мафията.

5. "Marriage Story" (Ной Баумбах)
Главните роли в тази драма играят Скарлет Йохансон и Адам Драйвър, а историята проследява двойка чрез процеса на развод.

6. "Little Woman" (Грета Гервиг)
Това е осмата филмова адаптация на едноименния роман от 1868 г. от Луиз Мей Алкот. Премиерата ще се състои на 7 декември в Ню Йорк.

7. "Peterloo" (Майк Лий)
Британската историческа драма се основава на клането от 1819 г. край Питърлоу.

8. "The Edge of Democracy" (Петра Коста)
Бразилският документален филм проследява политическото минало на режисьора по личен и интимен начин в контекста на първия мандат на президента Лула да Силва.

9. "Once Upon a Time… in Hollywood" (Куентин Тарантино)
Действието на тази популярна комедийна драма на Тарантино се развива в Лос Анджелис през 1969 г. и следва историята на актьор и неговия двойник, техните занимания във филмовата индустрия.

10. "Atlantics" (Мат Диоп)
Тази романтична драма спечели Гран При в Кан. Любовта на двамата млади довежда до неприятности, защото  момичето е обещано на друго момче, а скоро след това любимият й изчезва в морето.

Превод: БЛИЦ