Още на 30 декември докторът и преподавател Ли Уенлянг решил да предупреди студентите си за вероятна епидемия от нов страшен вирус. В общата им група в WeChat той написал, че има 7 заболели от местния пазар, които проявяват симптомите на Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС).


Докторът обяснил, че според тестовете, които е видял, става дума за коронавирус – огромно семейство от вируси, сред които е и ТОРС.

Спомените за епидемията от ТОРС през 2003 г. се белязали дълбоко китайското общество. Тогава, заради медийно затъмнение, умират хиляди. Това, което Ли Уенлянг целял, било просто да припомни на студентите "да са по-внимателни“. Той ги посъветвал да предупредят само най-близките си и то под секрет, но само за няколко минути скрийншотове на предупреждението му се появили навсякъде из мрежата. 

Тогава Ли Уенлянг разбрал, че ще бъде наказан.

Малко след това докторът е обвинен в разпространяване на слухове от полицията в Ухан. Той бил един от 7 медици, които били под прицела на властите заради това, че се опитват да предупредят обществото за смъртоносния вирус още в първите седмици на заразата. От тогава досега заболелите са над 20 хил., а жертвите – 425.

Сред тези, които са хванали вируса, е и Ли Уенлянг.

Диагнозата на доктора предизвика гняв в Китай, където недоволството срещу цензурата на правителството расте. От болничното си легло в Ухан Ли Уенлянг потвърждава за CNN, че е болен от коронавируса.

Но какво се е случило на 30 декември?

На същия ден, в който Ли изпраща съобщението до приятелите си, Общинската здравна комисия в Ухан разпространява информационен бюлетин, че няколко души от пазара за морска храна в града са заболели от "неясна пневмония“. Те също така предупредили, че "нито една организация или човек нямат разрешението да разпространяват тази информация без разрешение“.

В ранните часове на 31 декември здравните власти в Ухан свикали спешна среща за да обсъдят епидемията. Малко след това Ли бил повикан от управниците на болницата за да обясни, как е научил за разболелите се. 

Същият ден властите в Ухан съобщили за появата на вируса и информирали СЗО, но проблемите на Ли Уенлянг не приключили.

На 3 януари докторът е повикан в местното полицейско управление и е обвинен в това, че разпространява слухове онлайн и че е нарушил нареждане на властите, след като публикувал информацията в груповия чат. След близо час на разпити и писмено обещание от Ли, че няма да извърша повече подобни "незаконни действия", той е пуснат да си ходи.

Мъжът се върнал на работа, чувствайки се безпомощен: "Нищо не можех да направя без одобрението на властите“, казва той пред CNN. 

7 дни по-късно той се заел с това да лекува заболял от коронавируса. На следващия ден започнал да кашля и развил треска.

На 12 януари бил приет в болница, а състоянието му в следващите няколко дни се влошило толкова, че докторът бил приет в отделение за интензивна грижа, където вече дишал с помощта на машини.

На 1 февруари тестовете показали, че той има коронавирус.

Още от самото начало властите в Ухан се опитват да контролират притока на информация и да заглушават гласовете и на онези, които казват истината.

За това на 1 януари полицията в Ухан обявява, че е "взела мерки" срещу 8 души, които разпространяват слухове онлайн, за болест, подобна на пневмонията.

В следващите няколко седмици сайтът на Общинската здравна комисия в Ухан е единственото място, където може да се открие "актуална“ информация за вируса. Учените го идентифицират като нов коронавирус на 7 януари.

Седмица след това нито един нов случай на заболял от вируса не е обявен. Здравните власти твърдят, че нямат данни за "предаване от човек на човек“, а разпространението на вируса е "предотвратимо и под контрол“.

На 31 януари Ли пише нов смел пост: "През цялото време се чудех защо правителството отрича, че вируса се предава от човек на човек и че нито един от лекарите, които се грижат за заразените, не е инфектиран".

След това идва резкия скок на заболелите. Разбрали грешката си, властите решават да не съдят Ли прекалено тежко.

Сега, докато се възстановява под карантина, докторът признава, че се чувства облекчен, че държавата няма да го съди. Десетки хиляди пък му изпращат благодарностите си, че ги е предупредил и вероятно – спасил.