Toyota Motor съобщава, че изтегля около един милион автомобила Toyota и Lexus в САЩ поради възможни проблеми с въздушните възглавници, предава Reuters.

В обхвата на изтеглянето попадат автомобилите, произведени между 2020 и 2022 г. В тях автомобилният производител ще провери и, ако е необходимо, ще замени сензорите на системата за класификация на пътниците, инсталирана в предната пътническа седалка.

Дефектите в тези сензори не позволяват на системата на въздушните възглавници да оценява правилно масата на пътника, поради което в случай на произшествие въздушната възглавница може да не сработи както трябва.

На 20 декември стана известно, че марката Daihatsu, собственост на Toyota, е спряла доставките на автомобили, след като независимо разследване е разкрило широко разпространени нарушения на краш тестовете, проведени от компанията. Нарушенията засягат 64 модела автомобили, продавани в Япония, Малайзия, Тайланд, Мексико и Уругвай.

От Daihatsu заявяват, че ще възобновят доставките на автомобилите само след като те бъдат сертифицирани по съответните процедури.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук