КНДР се е съгласила да закрие своя експериментален ядрен реактор в ядрения център „Йонбен“ в провинция Пхенян-Пукто. Това бе съобщено от президента на Южна Корея Мун Джей-ин по време на пресконференция в Пхенян след срещата си с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предават световните осведомителни агенции.

В центъра Йонбен е разположен завод за обогатяване на уран и реактор с мощ 5 МВт, построен през 1986 г. Според експертите за една година в него могат да се извлекат достатъчно материали за изготвянето на няколко ядрени заряда.

„Северът и Югът се договориха да превърнат демилитаризираната зона на границата в зона на мир и разцвет“, подчерта президентът. Сред другите мерки по снижаване на напрежението той назова договореността да се създаде съвместна комисия, състояща се от представители на военното командване на двете страни. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун на свой ред заяви, че подписването от министрите на отбраната на двете страни военно споразумение ще даде принос в ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Освен това Ким Чен Ун и Мун Джей-ин се съгласиха през 2018 г. да започнат работа по свързването на железопътната линия и магистралата, която сега е разделена. Този проект е насочен към транзитното преминаване на транскорейската железопътна линия към трансибирската железопътна линия за доставка на товари за Европа през КНДР и Русия.

Пхенян и Сеул също решиха да изпратят съвместна оферта за Олимпиадата през 2032 г. и да изпратят екип на Игрите.

Държавният глава на КНДР Ким Чен-ун и на Република Корея Мун Дже Ин проведоха в сряда в Пхенян втори кръг преговори, съобщиха от пресцентъра на събитието в Сеул, който организира и прякото телевизионно предаване на знаковото събитие.

Разговорите се провеждат в сградата на държавната резиденция за високопоставени гости "Пекхвавон", където е отседнал и президентът на Южна Корея.

Лидерите на двете Кореи поставиха подписите си под заключителния документ, след което позираха за фотографите със стиснати ръце. Това е и трета среща в рамките на настоящата година между южнокорейския президент Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун. 

Главната тема, която беше обсъдена по време на преговорите е възможността за възобновяване на диалога между КНДР и САЩ и свързаният с това въпрос за денуклеаризация на полуострова, а също проблемите на сигурността и нормализацията на двустранните отношения.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин обяви по време на пресконференцията след края на срещата на върха в Пхенян, че очаква лидерът на КНДР Ким Чен-ун да посети Сеул до края на 2018 година.

Според Мун една подобна визита ще повлияе положително на развитието на двустранните отношения.
"В случай, че не възникне нещо непредвидено, посещението трябва да се осъществи до края на тази година", отбеляза президентът на Република Корея. Според него тази визита ще бъде "повратен момент в междукорейските отношения".

Ким потвърди, че има намерение да посети столицата на Южна Корея в "най-близко време". 
Република Корея и КНДР възнамеряват да подадат обща кандидатура за провеждане на летните Олимпийски игри през 2032 година, се казва в заключителната декларация от срещата на върха в Пхенян.