Станаха известни някои подробности за изпитанията на най-новата руска система за танкове „Сокол-В“. Информация за това е достъпна на уебсайта за обществени поръчки.

Според публикуваните данни самата ракета е обозначена като 3УБК25, пише "Поглед инфо".

Като цяло, за да се потвърдят характеристиките, се използват няколко десетки ракети в различни версии, включително с истинска бойна глава и самонасочваща се глава.

В изпитанията на такива оръжия участват не само основните бойни танкове Т-80 и Т-90, но и "балистична установка" с 2А82. Това оръдие е поставено на перспективния „Обект 148“ -Т-14 на тежката унифицирана платформа "Армата".

Военните експерти смятат „Сокол-В“ за истински пробив в перспективните технологии. Ракетата има способността да се насочи и дава на руските танкове значително предимство пред бронетанковите машини на потенциалните противници.

От средата на 70-те години домашните бойни машини разполагат с така наречената ракетна система с управляеми ракети. Още тогава те позволяваха да се унищожават цели на разстояние от 4000 метра.

В момента руските T-72Б3, T-90A, T-80У и T-80БВМ могат да използват ракети с лазерно управление, а обхватът на поразяване вече е 5000 метра. Тези оръжия преминаха истински успешно изпитание по време на военните действия в Сирия.

Превод: В.Сергеев