Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първият дипломат на Вашингтон Майк Помпео обявиха решението на Държавния департамент да определи Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран за терористична организация. Това съобщава американското издание Washington Examiner, като припомня, че месеци наред се говореше, че администрацията обмисля да включи в черния списък най-известния клон на въоръжените сили на страната.

Въпреки че Държавният департамент отдавна е определил иранския режим за водещ световен спонсор на тероризма, до този момент Вашингтон не бе определял елемент от чуждо правителство като терористична групировка. Революционната гвардия на Иран бе приравнена с организации като „Ал Кайда“, ХАМАС, „Хизбула“, „Ислямска държава“ и „Боко Харам“. 

Решението бележи последната стъпка за натиск върху Иран след изтеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на страната.

„Това подчертава факта, че действията на Иран са коренно различни от действията на други правителства. Това прави кристално ясни рисковете от водене на бизнес или предоставяне на подкрепа на Революционната гвардия. Ако правите бизнес с нея, ще финансирате тероризма“, подчерта държавният глава на САЩ Доналд Тръмп.

Според редакцията Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран „подкрепя терористите по целия свят, извършва кибератаки и убийства, финансира незаконно развитие на ракети и оказва огромно влияние както в страната, така и в региона“. 

Корпусът също така „играе важна роля във финансирането, обучението и ръководенето на глобалните пълномощници на Иран - включително „Хизбула“ в Ливан, шиитските милиции в Ирак и хутите в Йемен“.

Помпей заяви пред репортери, че решението на Вашингтон за иранската гвардия ще влезе в сила на 15 април, уточнява Фокус

„Ислямската революционна гвардия се преструва, че е редовна военна организация, но никой от нас не трябва да се заблуждава“, допълни американският държавен секретар.

„С това определение администрацията на Тръмп просто признава реалността“, обобщи Помпео.

Министерството на финансите на САЩ стартира процеса през 2017 г., когато даде специален статут на гвардията. Така американските власти бяха улеснени да предприемат действия срещу Иран, като се насочват към мерки срещу финансирането му.

Решението за класификацията на гвардия бе предшествано от изненадващо изявление от Държавния департамент на САЩ от миналата седмица, в което се посочва, че Иран е отговорен за смъртта на над 600 американски служители в Ирак. Командирът Шон Робъртсън, говорител на Министерството на отбраната, поясни, че точната цифра е „поне 603". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!