Главният прокурор на САЩ Уилям Бар е създал разследващ екип, който възнамерява да използва, за да проучи произхода на разследването на ФБР срещу президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., съобщават американските медии.
 

По повод тази информация пред журналисти в Белия дом Тръмп заяви: „Това беше незаконно разследване (на ФБР), започна незаконно, всичко в него беше изкривено. Това беше опит за преврат“.
 
Той добави, че не е чел доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер, в който се казва, че няма доказателства за руска намеса. „Спечелих. Нямаше намеса, нямаше възпрепятстване“, категоричен беше той.
 
Самият Тръмп е настоял Бар да започне разследване как е взето решението за проверка от страна на ФБР.
 
Според Fox News, Бар е избрал хора от екипа на Министерството на правосъдието, на които смята да се опре, за да проучи как ФБР първоначално е взело решението да разследва Тръмп на първо място.
 
Както БЛИЦ съобщи, проверката доведе до разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. Опонентите на Тръмп се надяваха, че Мюлер ще намери доказателства за тайни споразумения между кампанията на Тръмп и руските власти, но заключенията на Мюлер са, че няма доказателства за това.
 
Бар е свидетелствал пред членове на Конгреса относно неговото резюме на доклада на Мюлер, когато ги е уведомил за плановете си да погледне по-сериозно към ФБР. Той каза, че може да преразгледа осем престъпления, подадени от представителя на Девин Нунес (републиканец от Клаифиорния), за хора, които според Нунес са в основата на разследването на тайно споразумение между Русия и Тръмп.
 
Републиканците, включително Нунес и Марк Медоус, отдавна се занимават със собствени разследвания за предполагаеми нарушения и
пристрастия в горните ешелони на Министерството на правосъдието и ФБР, включително текстовите съобщения на бившите служители на ФБР
Петър Стржок и Лиза Пейдж. Републиканците разследват дали има схема за очерняне на Тръмп.
 
Проучването на Бар за първоначалното разследване на Русия може да се пресече с разследване на американския адвокат Джон Хубер, който бе назначен от бившия главен прокурор Джеф Сешънс през март 2018 г., за да разгледа твърденията на Републиканската партия за неправомерни действия на ФБР.