Специалният съветник Робърт Мюлер обяви в петък резултатите от двугодишното си разследване за руска намеса в президентските избори от 2016-та година, предава AFP, цитирана от Фокус. Той представи доклада си на правосъдното министерство на САЩ. Данните и изводите от този доклад са секретни, но главният прокурор и министър на правосъдието Бил Бар написа в писмо до Конгреса, че той ще е в състояние да обобщи „принципните заключения“ от доклада на Мюлер до края на тази седмица.

Няма сведения дали самият Тръмп, членове на семейството му или бивши негови съветници от времето на предизборната кампания са замесени тайни споразумения с Русия или в нарушение на закона – двете следи, по които се водеше разследването и които висяха като облак над президентството на Тръмп от самото му начало. Бар заяви, че ще се консултира както със своя заместник Род Розенщайн, така и с Мюлер, за да прецени какво ще е нужно да се вземе от доклада, за да се представи на Конгреса и на обществото.

"Аз оставам привърженик на колкото е възможно по-голяма прозрачност и ще ви държа в течение на прегледа, който се прави, в рамките на пълномощията ми“.

Докладът на Мюлер идва след седмици на постоянни спекулации за това дали самият той, който е бивш директор на ЦРУ, останал невидим в хода на самото разследване, ще успее да представи достатъчно доказателства, за да се открие процедура по импийчмънт на Тръмп. В петък висш служител от правосъдното министерство на САЩ обяви пред американските медии, че след като са били обвинени 34 души, включително и шестима бивши съдружници на Тръмп, екипът на Мюлер не предвижда да препоръчва да се повдигат никакви нови обвинения. Тръмп постоянно отхвърляше каквато и да е тайна връзка между неговата кампания и Москва.

В петък от Белия дом отговориха, че са доволни да видят най-сетне дълго очаквания доклад. В специално съобщение говорителката на Тръмп Сара Сандърс заяви: „Следващите стъпки трябва да направи министър Бар“ и поясни, че Белият дом нито е получавал, нито е бил информиран за доклада на специалния съветник. По-рано в петък в Fox Business News Тръмп осмя Мюлер като човек, когото обществото не е упълномощило „да прекъсва моето президентство“."Две години търпяхме тази глупост, няма никаква тайна връзка с Русия. И няма обструкция. Ще рекат, о-о-о, чакай. Няма тайна връзка, има измислица. Той обаче възпрепятства борбата с измислицата. ОК? Да помислим за това една секунда.“

Сложна и претенциозна руска намеса За първи път в американската история президентът на страната е толкова силно наранен с този доклад. Американското разузнаване и Мюлер представиха сложните усилия на Москва да манипулира президентските избори през 2016 година и да разрушат демократичната система в страната.

Мюлер описа хакерите, изпратени от руското правителство, и една ферма за тролове в социалните медии. Неговите усилия бяха част от концерта да се величае Тръмп по време на изборите за сметка на противника му от средите на демократите Хилари Клинтън. След като видя резултата от необяснените контакти между кампаинята на Тръмп и руснаците, ЦРУ започна да пробва дали пък няма възможна тайна връзка. Тази следа се засили след като Тръмп изгони Джеймс Комей от поста му на директор на разузнавателното ведомство.

Тогава Мюлер бе обявен за независим обвинител. Работейки в незапомнена досега секретност, екипът му повдигна обвинения срещу три дузини индивиди и фирми. В този списък са 25 руснака, шестима бивши съдружници на Тръмп: Пол Манафорт, Рик Гейтс, Майкъл Флин, Майкъл Коен, Джордж Пападопулос и Роджър Стоун. Петима бяха обвинени в различни престъпления, деветима обаче получиха обвинения за тайни връзки с руснаците. Демократите незабавно помолиха за съдържанието на доклада на Мюлер.

"Очакваме да получим пълния текст на доклада на Мюлер и съпътстващите го материали," каза Джери Надлър, председател от страна на Демократичната партия на правния Комитет към Камарата на представителите, който трябва да получи обобщението от Бар. "Прозрачността и общественият интерес не си позволяват да искат по-малко. Необходимостта от публично доверие в управлението на закона трябва да е приоритет.