Ники Хейли спечели първичните избори на Републиканската партия във Вашингтон. Това е първият успех за бивша губернаторка на Южна Каролина и съперничка на Доналд Тръмп за президентската номинация през ноември.

В консултацията, проведена през трите дни на уикенда в американската столица, 52-годишната бивша посланичка в ООН спечели с 63% от гласовете срещу 33% на бившия президент.

Победата е чисто символична, като се има предвид, че само 19 от 2429 делегати на Великата стара партия бяха кандидати за избори в област с много силно демократично мнозинство.

Хейли е първата жена, спечелила първичните избори на републиканците в историята на САЩ, каза говорителят на нейната кампания Оливия Перес-Кубас.

Груб и презрителен беше коментарът на бившия президент, който нарече Хейли „пилешки мозък“ за това, че е вложила “усилия” и “пари” за маргинален маргинален район. Тръмп не се спря до тук и определи американската столица като блата, а Ники Хайли като негова кралица. 

Успехът на бившата губернаторка, който идва след серия от поражения, вероятно няма да промени изхода от първичните избори на републиканците, но дава кураж на Хейли в навечерието на Супер вторник - най-важното изборно събитие на сезонът на този вот. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук