През първия ден от визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп саудитският крал Салман го удостои с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз". Тръмп и крал Салман изглежда се чувстваха добре в компанията един на друг, разговаряйки непринудено с помощта на преводач в кралския дворец "Ал Ямама", отбелязва Ройтерс.

Двамата си размениха послания и в Туитър. Тръмп отбеляза, че е чудесно да е в Рияд.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
 Follow
Donald J. Trump @realDonaldTrump

Great to be in Riyadh, Saudi Arabia. Looking forward to the afternoon and evening ahead. 


Twitter Ads info & Privacy

Кралят го приветства в официалния си акаунт с думите: "Г-н президент, вашето посещение ще засили стратегическото сътрудничество и ще доведе до глобална сигурност и стабилност".

 Follow
سلمان بن عبدالعزيز @KingSalman

We welcome @POTUS Trump to KSA. Mr. President, your visit will strengthen our strategic cooperation, lead to global security and stability.


Twitter Ads info & Privacy

След банкет в двореца се очаква Тръмп и кралят да водят частен разговор и да участват в церемония по подписване на множество американско-саудитски споразумения, включително сделка за 100 милиарда долара за покупка на американско оръжие от кралството.

Очаква се саудитският петролен гигант "Арамко" /Aramco/ да подпише днес сделки за 50 млрд. долара с американски компании - част от стремежа на монархията да диверсифицира икономиката си отвъд износа на петрол, каза генералният директор на "Арамко" Амин Насер.

Американският технологичен и инженерен конгломерат "Дженерал електрик" /General Electric, GE/ днес съобщи, че е подписал със Саудитска Арабия сделки за 15 млрд. долара. Контрактите, които включват доставка на стоки и услуги от "Дженерал електрик" за близо 7 млрд. долара, са от различни сфери - от енергийния отрасъл и здравеопазването до петролната и газова индустрия и минната промишленост, посочи компанията.

В неделя се очаква Доналд Тръмп да държи в Рияд реч пред мюсюлмански лидери с призив за сплотяване в борбата срещу ислямистките екстремисти. Той ще участва също в среща на върха с лидерите от шестчленния Съвет за сътрудничество в Залива.