Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е най-големият му фен, съобщават световните издания.

Според неговите думи,  Столтенберг  "му е много благодарен за това, че съюзниците в алианса са увеличили разходите си за отбрана".

През ноември 2019 г. бе съобщено, че САЩ се надяват на увеличение на военните разходи на всички страни от НАТО до два процента от БВП до 2024 г. През 2016 г. само четири страни членки на НАТО осъществиха такива разходи, докато сега девет държави-членки на НАТО харчат договорената сума за разходите за отбрана.

В същия месец Тръмп реши да намали разходите на САЩ за финансиране от НАТО. Белият дом искаше да намали дела на приходите в алианса от 22 на 16 процента, възлагайки останалата част на други държави от блока.

През 2018 г. Тръмп поиска лидерите на страните членки на Северноатлантическия алианс да удвоят военните си разходи. Според него, вместо установените два процента, страните от НАТО трябва да отделят четири процента от БВП за военни нужди.

Превод и редакция: БЛИЦ