Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обсъди установяване на канал за комуникация с Иран, когато се срещне с швейцарския си колега в Белия дом днес, съобщава Си Ен Ен.

Наскоро американският лидер обяви, че иска да проведе разговори с Иран, но иранските лидери са категорични в позицията си - няма преговори със САЩ.

Тъй като САЩ и Иран нямат дипломатически отношения, швейцарското посолство в Техеран представлява американските интереси в страната. Швейцария домакинства преговорите за финализиране на ядреното споразумение.

Междувременно иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф повтори, че "не е възможно" да се проведат преговори със САЩ за намаляване на напрежението, съобщава японската агенция "Киодо", цитирана от АФП.

"Не, няма възможност за преговори", каза той пред журналисти в Токио, където проведе среща с японските власти.

Зариф е казал още, цитиран от NHK, че натискът на САЩ върху Иран е "самоубийствен акт". Министърът отхвърли твърдението на Тръмп, че Иран скоро ще поиска преговори.

"Не знам защо президентът Тръмп е уверен, но напълно греши", отбеляза той.

По-рано Зарафи, който се срещна с японския премиер Шиндзо Абе, обвини Вашингтон в "недопустима" ескалация на напрежението и че Техеран ще покаже "максимална сдържаност".