Доналд Тръмп едва спечели изборите и цената на акциите на частните затвори в САЩ се вдигнаха с около 50%, съобщи изданието „Вашингтон пост”, цитирано от vestifinance.ru.
Първите частни затвори в САЩ възникнаха по времето на президента Роналд Рейгън във връзка с войната с разпространението на наркотиците и с времето се превърнаха в доходоносен бизнес. Сега в частните затвори се намират около 23 хиляди федерални затворници
 
Законът от 1986 г. предписва задължителни минимални наказания за продажба дори на малки дози кокаин. В периода от 1980 г. до 2013 г. населението на федералните затвори се увеличи почти 8 пъти и затова властите се обърнаха към частните затвори за справяне с проблема.
 
След като приключи войната с наркотиците, частните затворнически компании започнаха да се попълват с нелегални мигранти. Тенденцията се ускори след 11 септември 2001 г. Мигрантите попадат там с присъди основно за криминални действия, а не за граждански правонарушения.
 
Сега САЩ са задържали в затвори около 41 хиляди нелегални мигранти, което е двойно повече, отколкото преди 10 г.Половината от криминалните дела в страната са дело на мигранти, които дори превъзхождат по брой наркопрестъпленията, гласи отчет на Access Clearinghouse на Сиракузкия университет.
 
Решителните изказвания на Тръмп за борбата с мигрантите предвещава увеличение на затворниците в САЩ.
 
Превод и редакция: БЛИЦ