Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че руският му колега Владимир Путин е „надхитрил” бившия американски президент Барак Обама, в резултат на което Москва е била изключена от „Голямата осмица”.

„Това (обсъждането на въпросите) щеше да бъде много по-лесно, ако Русия се намираше в Г-8”, заяви Тръмп в отговор на журналистически въпроси.

Във вторник американският лидер подкрепи идеята Русия да се върне в групата, обяснявайки, че това е уместно, тъй като „много неща, които се обсъждат в Г-7, се отнасят до Русия”. Тогава американският президент сподели, че Обама е искал да изключи Русия от „Голямата осмица”, защото Путин го е „надхитрил”.

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че ако страните от Г-7 имат конкретни предложения за връщането на Русия във формата, следва да ги формулират и предадат по официалните дипломатически канали. 

„Ако Седмицата иска да се позиционира като сериозен формат, обсъждането на темата трябва да бъде пренесено от публично-развлекателната в професионалната сфера”, отбеляза тя.

Форматът Г-8 прекрати съществуването си през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. Тогава лидерите на водещите световни държави отказаха да участват в срещата на „Осмицата”, която Русия като председател трябваше да проведе в Сочи.

Вместо това в Брюксел се проведе среща на  Г-7 (Франция, Великобритания, САЩ, Германия, Япония, Италия и Канада).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ