Американският президент Доналд Тръмп е заявил, че е наредил на Управлението на общите служби (GSA) да „направи това, което е необходимо“ съгласно „първоначалните протоколи“ за прехвърляне на властта на Джо Байдън.
 

По-рано телевизионният канал CNN съобщи, че GSA и неговият ръководител Емили Мърфи са признали кандидата на Демократическата партия за победител в изборите и са обявили за готовността си да започнат прехвърлянето на властта.

"Нашата кауза остава силна, ние ще продължим да се борим, сигурен съм, че ще победим! Но в името на добрия интерес на нашата страна препоръчвам на Емили (Мърфи) и нейния екип да направят всичко необходимо по отношение на първоначалните протоколи, както и казах на своя екип да направи същото “, - написа Тръмп в Twitter.

Той е добавил, че Мърфи е била подложена на „тормоз, заплахи и лошо отношение“ заради „твърдата си лоялност“ към САЩ.

„Не искам това да се случва на нея или на служителите на GSA“, завършва Тръмп.

По този начин американският лидер отново отказва да признае поражение на изборите, въпреки че е позволил началото на официални процедури за прехвърляне на властта.

В същото време щабът на демократа Джо Байдън е потвърдил в понеделник началото на формалната процедура по прехвърлянето на властта, след като американските федерални власти признаха победата му на президентските избори.

Прехвърлянето на властта в САЩ на Джо Байдън ще започне с обсъждане на пандемията и националната сигурност, заявил е Йоханес Абрахам, изпълнителен директор на щаба на Байдън по прехвърляне на властта.

Превод и редакция: БЛИЦ