Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви "нова стратегия" за справяне с Иран, която включва крути мерки срещу нарушения, които попадат извън "късогледото" ядрено споразумение. Това обявиха от Белия дом, преди Тръмп да изложи по-късно днес плана си за споразумението, което беше сключено между шестте световни сили (САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия) и Иран през 2015 г.


Стратегията ще се фокусира върху тестването на балистични ракети от Иран, дестабилизиращите му действия в целия регион в страни като Йемен и Сирия и насилието на Ислямската революционна гвардия, която е част от иранската армия.

"Политиката на администрацията на Тръмп спрямо Иран ще адресира всички тези заплахи и зловредни действия от страна на правителството на Иран и ще се опита да промени поведението на иранския режим", изтъкнаха от Белия дом.

Планът има опасност да предизвика опълчване от страна на Иран до степен, в която може да реши да обяви, че ядреното споразумение е било нарушено. Но Тръмп заяви, че дестабилизиращите действия на Иран трябва да бъдат възпрени.

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването, че правителството на Иран трябва да прекрати стремежа си към смърт и разрушение", изтъкна Тръмп в изявление, обявяващо плана.

Тръмп се очаква да окаже особен натиск върху Иранската революционна гвардия, която е обвинена в нарушения на правата на човека. Действията на Революционната гвардия, както и много други ирански нарушения според администрацията на Тръмп, не попадат в обхвата на разпоредбите, заложени от администрацията на бившия американски президент Барак Обама в ядреното споразумение.

"Ще се опитаме да откажем иранския режим - и по-специално Ислямската революционна гвардия - да финансира зловредните си действия и да се противопоставим на действията на Иранската революционна гвардия, които отнемат богатството на иранския народ", подчертаха от Белия дом, като допълниха: "Ние ще обединим международната общност, за да осъдим грубите нарушения на правата на човека от страна на Ислямската революционна гвардия и несправедливото задържане от тяхна страна на американски граждани и други чужденци по измислени обвинения."

"Най-важното е, че ще лишим иранския режим от всички пътища към ядрено оръжие", добавят от американската администрация.

Тръмп ще каже, че иранската ядрена сделка вече не съвпада с интересите на САЩ от гледна точка на националната сигурност, но няма да изтегли страната от споразумението или незабавно да наложи отново санкции срещу Техеран.

Американският държавен глава преди вече е определял споразумението като "позор" за САЩ и "най-лошата сделка, договаряна някога".