Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира катастрофата на пътническия самолет Boeing 737 на Международните авиолинии на Украйна. 


По думите на Тръмп, той "има подозрения" относно версията за авиокатастрофата, която се предлага на света от властите на Иран. 

"Летял е в доста опасен квартал. Някой може да е направил грешка. Имам чувството, че нещо ужасно се е случило, много ужасно", каза Тръмп, отбелязвайки, че техническа неизправност не би могла да е причина за разбиването на самолета. 

Думите му звучат като намек, след като междувременно високопоставени източници от американското разузнаване и Пентагона съобщиха, запазвайки своята анонимност, че самолетът може да е бил свален по грешка от иранска ракетна система. 
 

Източниците са "убедени", че Иран е свалил "Боинг"-а, след като са засекли включена радарна система, преди две ракети да бъдат изстреляни, предава Си Би Ес.

Иранските експерти заявиха, че катастрофата със самолета е инцидент, но отказаха да предадат "черните кутии" на самолета на международните разследващи. Някои ирански медии съобщават, че "черните кутии" са повредени и част от записите са изгубени. 

Президентът на САЩ заяви още, че иранският генерал Касем Сюлеймани е планирал да взриви едно от посолствата на САЩ. По този начин американският лидер обясни въздушния удар в Ирак, в резултат на който бе ликвидиран високопоставеният ирански военен.  

"Направихме го, защото той искаше да взриви нашето посолство", каза Тръмп пред репортери в рамките на събитие, посветено на екологията, в Белия дом. "Той е искал да извърши атентати не само срещу това определено посолство", добави президентът. 

Дни наред администрацията на Тръмп твърдеше, че Сюлеймани е планирал атака срещу американци, което го е превърнало в "неминуема заплаха", която трябва да бъде убита.  

"Ликвидирахме истинско чудовище. Неутрализирахме го. Това трябваше да стане още преди много време. Направихме го поради причини, които са доста очевидни. Някои умряха, един от нашите военни умря. Хора бяха сериозно ранени само седмица по-рано. Имахме възможност да стреляме по него. Аз се възползвах, изстрелът беше точен и това бе краят на чудовището", каза още Тръмп.   

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!