Светът не иска отново да гори в пламъци. Трагедията в Хирошима и Нагасаки е незараснала рана, която все още причинява много болка. А руската "Цар бомба“, изпробвана на Северния полюс, е способна да причини невиждани в историята разрушения, пише Амин Хамалан за Al Jazeera.

Целият свят затаи дъх от страх, че руският президент Владимир Путин може да предизвика ядрена война. На границата с Украйна е най-опасното оръжие за масово унищожение – ядрените бомби, способни да унищожат целия живот и да превърнат планетата ни в пламтяща огнена топка.

Съветски учени под ръководството на Андрей Сахаров от няколко години разработват свръхмощни ядрени оръжия. В резултат те успяха да създадат най-мощната бомба в историята на човечеството - "Иван Велики" или "Цар Бомба". Има колосална разрушителна сила: 100 мегатона тротил.

Цар Бомба е 3300 пъти по-мощен от двете бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки, и десет пъти по-мощен от всички боеприпаси, използвани през Втората световна война. Съветският съюз изпита само половината от своята мощ. Въпреки това разрушителната сила се оказа десет пъти по-силна от тази на бомбите "Хлапе" и "Дебелак", пуснати над японски градове.

Руската бомба се появи в резултат на конкуренция с Вашингтон. На 16 юли 1945 г. в САЩ е извършен първият в света ядрен опит. В продължение на няколко години се разработва от американски учени, сред които е Теодор Хол (1925-1999).

Хол не просто е участвал ежедневно в създаването на ядрени оръжия. Той е свидетел на смъртта на десетки хиляди невинни японски граждани в резултат на хвърлянето на атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.

Ужасен от това, което е направил, Хол решава да прехвърли ядрените тайни на Съветския съюз, за ​​да създаде един вид възпиращ баланс и да попречи на света да се плъзне в бездната на войната.

Информацията, предадена от Хол, изиграва важна роля в развитието на съветската ядрена програма. Започва надпревара във въоръжаването и на 29 август 1949 г. СССР успява да тества първото си ядрено оръжие.

Москва разработи "Цар бомба", чиято маса беше 26,5 тона. За тестване бомбардировачът Ту-95 трябваше да бъде сериозно модифициран. На самолета са подменени всички електрически конектори, а крилата и фюзелажа са покрити със светлоотразителна боя, за да не изгори след пускането на бомбата.

Командирът на съветския бомбардировач Ту-95Б Андрей Дурновцев е информиран за трудностите и опасностите на тази мисия.

На 30 октомври 1961 г. се случва едно от най-важните събития в съветската история. Ту-95В излетя от летище Оленя в Мурманска област, придружен от Ту-16, чиято задача беше да регистрира различни параметри на експлозията.

В 11:32 часа над един от необитаемите острови на архипелага Нова Земля, разположен в Северния ледовит океан, от височина 10,5 километра беше хвърлена бомба. Теглото му е 26,5 тона, дължината му е 8 метра, а диаметърът му е 2 метра.

Цар Бомба беше оборудван с огромен парашут, тежащ около един тон. Целта му е да забави скоростта на падане на бомбата, така че самолетът да има време да се отдалечи на безопасно разстояние. Ту-95В и съпровождащият го Ту-16 успяха да се преместят на 39 километра от точката на пускане.

Взривът от бомбата свали бомбардировача на хиляда метра и извади от строя три от четирите двигателя. Светлоотразителната боя е избеляла на места, а части от самолета са се разтопили.

Самолетът Ту-95В беше воден - оцеля. Всички членове на екипажа са оцелели. Дурновцев, който отлетя на мисия като майор, се върна като подполковник. Сахаров имаше друго мнение по този въпрос. Той осъзнал какво ужасно оръжие е създал и се страхувал, че може да се произвежда масово.

3 минути и 67 километра

Експлозията е извършена от барометрични сензори, монтирани на самата бомба, на 188-ата секунда след отделянето й от бомбардировача на височина 4500 метра над морското равнище. Експлозията образува огнено кълбо с радиус 4,6 километра и гъба с височина 67 километра. Светкавицата се вижда на разстояние повече от хиляда километра.

Последствията от експлозията бяха усетени от целия свят. Значителни сеизмични вибрации са регистрирани от Геоложката служба на САЩ. Други източници съобщават за атмосферна турбуленция в резултат на експлозията. Взривната вълна обиколи Земята три пъти.

В село Северни, на 55 километра от нулевата точка на експлозията, всички къщи са напълно разрушени. Разрушението е регистрирано в радиус от 160 километра - земята е изгорена и вековният лед е разтопен.

Въпреки всичко това светът не успя да разбере подробности за случилото се. На 4 август 2020 г. Русия за първи път показа 30-минутен документален филм за изпитанията на "Цар Бомба".

Страхът проникна дълбоко в сърцето на великия съветски учен Андрей Сахаров. Той започна активно да води кампания за прекратяване на тестовете на ядрени оръжия, стана привърженик на ядреното разоръжаване и активист за правата на човека. Сахаров изпада в немилост пред съветските власти и се превръща в символ на борбата в очите на Запада. През 1975 г. е удостоен с Нобелова награда. В негова чест е учредена и международна награда "За свобода на мисълта".

Светът продължава да се страхува от радиация и ядрена война, която няма да остави нищо живо след себе си.

Западът използва страха от ядрени оръжия в своя полза от десетилетия. Съединените щати нахлуха в Ирак под претекст, че унищожават оръжия за масово унищожение, наложиха санкции и преговаряха със Северна Корея и Иран. Но днес, според анализаторите, Западът отново е в плен на страха. Той се опасява, че руският лидер ще нанесе ядрен удар по Европа. Може ли тя да го понесе?

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук