Принц Уилям отправи изявление по повод кончината на кралица Елизабет. Ето какво гласи то:

 "Аз й благодаря от името на моето поколение, че даде пример за служба и достойнство в обществения живот, които бяха от различна епоха, но винаги актуални за всички нас.

В четвъртък светът загуби изключителен лидер, чийто ангажимент към страната, Кралствата и Британската общност беше абсолютен. Толкова много ще се говори в следващите дни за значението на нейното историческо управление.

Аз обаче загубих една баба. И въпреки че ще скърбя за загубата й, също се чувствам невероятно благодарен. Възползвах се от мъдростта и увереността на кралицата през моето пето десетилетие. Жена ми е получила двадесет години нейно напътствие и подкрепа.

Трите ми деца прекарваха ваканциите с нея и създадоха спомени, които ще продължат цял ​​живот. Тя беше до мен в най-щастливите ми моменти. И тя беше до мен в най-тъжните дни от живота ми. Знаех, че този ден ще дойде, но ще мине известно време, преди реалността на живота без баба наистина да се почувства истински. Благодаря й за добрината, която показа към моето семейство и мен.

И аз й благодаря от името на моето поколение, че даде пример за служба и достойнство в обществения живот, който беше от различна епоха, но винаги актуален за всички нас. Баба ми каза, че скръбта е цената, която плащаме за любовта.

Цялата тъга, която ще изпитаме през следващите седмици, ще бъде свидетелство за любовта, която изпитваме към нашата необикновена кралица. Ще почета паметта й, като подкрепям баща си, Краля, по всякакъв възможен начин.

 

В същото време от Бъкингамския дворец съобщиха, че погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19 септември.

Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси. Именно там кралицата се жени за принц Филип през 1947 г. След това кралицата ще бъде положена в Уиндзор.

Държавни глави от целия свят ще бъдат поканени да присъстват на погребението редом с кралската фамилия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук