Както всички други катастрофи, така и самолетните, носят след себе си огромни материални щети, но най-вече човешки загуби. Причините за инцидентите са най-различни. Истинско чудо е, ако след самолетна катастрофа има оцелели хора.

Най-новото видео от канала Top of the tops във Vbox7 представя няколко истории на жени, които са оцелели след самолетни катастрофи.

Сесилия Сичан

Самолетна катастрофа през 1987 г. в Детройт убива 154 пасажери и членове на екипажа. Един от пожарникарите чува тъничко гласче, идващ от смачканите ламарини на разбития самолет.

Tой с изненада открил живо 4-годишно момиче, плачещо на самолетната седалка сред отломките. Родителите и братчето й загинали, но тя по чудо оцеляла, макар и с изгаряния и травми по тялото.

Тя твърди, че при инцидента, майка й обгръща седалката й с тялото си, за да я спаси от взрива. Сесилия напълно се възстановила и била отгледана от нейните леля и чичо.

Лариса Савицкая

През 1981 г. руски пътнически самолет, пътуващ от Комсомолск на Амур до Благовешченск, където е родена Лариса, се сблъсква в небето с военен самолет и се разпада на парчета. Инцидентът става на височина 5220 метра. Загиват всички пътници и екипажите на двата самолета.

Оцелява единствено Лариса, която се връщала от меден месец с мъжа си.

Идва в съзнание, с множество сериозни травми, но успява да си направи подслон сред пущинака. Тя се пазела от студа с покривалата от седалките. От спасителния самолет я виждат още на първия ден, но решават че е полеви геолог. Никой не мисли, че има оцелели. Намират я след две денонощия. Тя имала няколко счупени ребра и ръка.

Весна Вулович

На 26 януари 1972 г. югославски самолет който лети от Копенхаген за Белград, е взривен от бомба (терористичен атентат на групировката “Усташе”). Това се случва на височина 10 160 метра.

Оцелява 22-годишната стюардеса Весна Вулович.

В този момент Весна се намирала в опашката на самолета. От взрива я спасява подносът с храна. Тя бива изхвърлена от самолета и пада цели 10 км надолу, удряйки се в заснежен склон.


Стюардесата се спасява с фрактура на черепа, два счупени крака и три гръбначни прешлена. Нейният случай е записан в Книгата на рекордите на Гинес – като човек оцелял след падане от най-голяма височина.

Източник: Vesti.bg.