Президентът на Тунис Каис Сайед обяви, че от довечера ще бъда наложен вечерно-нощен полицейски час в опит да се спре разпространението на новия коронавирус.

Сайед, който беше избран през миналата година с огромна подкрепа, подчерта, че армията ще патрулира по улиците, като полицейският час ще продължава от 18 часа вечерта до 6 часа сутринта местно време, т. е. половината от денонощието.

62-годишният държавен глава също помоли тунизийците да си стоят вкъщи, да избягват да се придвижват през светлата част от денонощието и да помислят да дарят половината от заплатите си в борбата срещу заразата.

"За онези, които са в състояние, не е неразумно да даряват половината от заплатите си, а аз ще бъда първият, който ще го направи, за да можем да гарантираме, че всички ще се изправят пред настоящите обстоятелства невредими", изтъкна президентът.

Здравните власти в северноафриканската страна съобщават за 24 заразени с новия коронавирус. Няма починали засега.

Тунис предприе твърди мерки за спиране на разпространението на вируса чрез отмяна на всички международни полети и затваряне на границите си, затваряне на училища, джамии, пазари и барове и ограничаване на работното време на кафенетата само в сутрешните часове.

Премиерът Елйес Фахфах каза в обръщение по телевизията в понеделник, че ако хората не спазват инструкциите за коронавируса на държавата, хиляди хора могат да се окажат заразени.

Избухването на болестта бе обявено от пандемия от Световната здравна организация в сряда, тъй като световната смъртност продължава да нараства.

Общият брой на случаите е надхвърлил 190 000 в 140 държави.