Турският дипломат Чагатай Ерчиес в понеделник публикува карта, на която се вижда очертаването на континенталния шелф в Източното Средиземноморие вследствие на така нареченото „споразумение“ с непризнатата Турска република Северен Кипър през 2011 г. и неотдавнашната сделка на Турция с Либия за разграничаване на морските зони между двете страни. Това пише Фокус, позовавайки се на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В публикация в социалната мрежа „Туитър“ Ерчиес, който е ръководител на отдела на турското външно министерство по въпросите на военновъздушните сили и флота, твърди, че линията, маркирана от А до B на картата, обозначава разграничаването с Северен Кипър през 2011 г., докато разделителната линия C-D-E представлява границата между турска и египетска акватория. Междувременно линията E-F е разграничаването, което възниква от сделката на Турция с Либия.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в понеделник, че споразумението, подписано между Турция и Либия, очевидно очертаващо морските зони, вероятно нарушава ембарго, което Съветът за сигурност на ООН наложи на доставката на оръжие за Либия.

Той добави, че Файез Сарадж, като председател на министерския съвет на Либия, няма правомощието да подписва споразумения и счита, че парламентът на Либия е малко вероятно да го ратифицира.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!