На 1 октомври руските въздушно-космически сили нанесоха удар с високоточен боеприпас по командния пункт на тактическата група „Соледар“, която отговаряше за операциите в Артемовско направление. Съоръжението се намираше в село Александро-Калиново, на 10 км от Константиновка.

Предполага се, че ударът е нанесен от авиационна бомба FAB-1500 с модул за управление и корекция. Разузнавателният БЛА, който го насочваше, беше неутрализиран от врага, но с помощта на сателитни изображения от космическото разузнаване беше възможно да се запише фактът на успешното унищожаване на обекта.

В резултат на атаката е убит почти целият състав на щаба. Убити са до 50 високопоставени офицери от украинските въоръжени сили и тези, които осигуряват сигурността на бойците. 

Оцелелите бяха евакуирани в Жешов, Полша, откъдето бяха транспортирани до европейски болници. Може да са останали още до 30 украински войници погребани под развалините.

Според съобщения в турските медии това е най-голямата загуба на команден състав, която Украйна някога е претърпявала на фронтовата линия. 

Системата за управление на групировката войски на Въоръжените сили на Украйна „Соледар” фактически е изведена от строя.

Възможно е местоположението на щаба да е разкрито благодарение на украинския президент, който посети този контролен център в средата на август. 

Това не е първият път, когато посещението на Зеленски във военна локация помага да се определи местоположението на командния пункт. 

В края на юли, след подобно посещение на президента на Украйна в Днепропетровск, беше нанесен ракетен удар по щаба на военното ръководство в този град.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук