Изследователи от Центъра за изследване на земетресенията към университета "9 септември" в Измир изследват изкоп близо до активна разломна линия в западната турска провинция, известна като един от най-податливите на земетресения региони в страната, пише "Марица".

Хасан Сьозбилир, директор на центъра, заяви, че учените, участващи в проекта, провеждат първото си изследване на разлома Гюмюлдюр, един от 17-те активни разлома в града.

Изследванията на изкопа ще дадат представа за възрастта на минали земетресения, хвърляйки светлина върху това колко време остава преди потенциално голямо земетресение да удари Измир и околностите му.

„Ние ще анализираме проби от участъка на разлома, за да определим възрастта на предишни земетресения. Впоследствие възнамеряваме да направим заключения относно характеристиките на разлома, неговата историческа сеизмична активност и интервалите на повторение.

Събраните проби ще покажат потенциалния магнитуд на земетресенията, които разломът може да генерира, периода на повторение и следователно предпазните мерки, които трябва да се вземат“, обясни Сьозбилир.

Той подчерта, че Гюмюлдюр е най-близкият разлом на значителното земетресение, което беше с епицентър остров Самос, в Гърция, преди 3 години.

Сьозбилир заяви, че те изследват способността на разлома да реагира на енергията, освободена по време на това земетресение. Получените данни ще бъдат публикувани в специализирани научни издания, и ще формират основата за превантивни мерки.

През октомври 2020 г. земетресение с магнитуд 6,6 удари Измир и отне живота на 117 души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук