"Ако САЩ искат кюрди на предстоящите сирийски мирни преговори, може да поканят и "Ислямска държава", заяви пред журналисти турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Турция гледа на кюрдските бойци в Сирия като на екстремисти и остро критикува отношението на САЩ към прокюрдските партии и формирования.
Кюрдската Партия на демократичния съюз (PYD) и въоръжената й крило Отряди за народна защита (YPG) са били съюзници в сирийския конфликт, но са подозирани от Турция заради предполагаема връзка с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Коментар на представител на Държавния департамент на САЩ, според който Вашингтон смята да повика и Партията на демократичния съюз на срещата за примирие, вбеси Анкара.
"Ако САЩ иска терористични групи на масата за преговори, може да покани "Ал Нусра" и "Ислямска държава", заяви разгневеният Мевлюд Чавушоглу.

"Ние не отричаме ролята и приноса на Щатите по отношение на преговорите, но очакваме следното от новата администрация на страната: тя трябва да спре сътрудничеството си с терористични групи", каза още той.

Министърът изтъкна още, че настоящата американска администрация допуска сериозни грешки.
Преговорите за мир в Сирия ще започнат на 23-ти януари в казахстанската столица Астана.

Отношенията между САЩ и Турция са станаха все по-напрегнати напоследък и наскоро Анкара изрази надежда за отварянето на „нова глава“ за политиката между двете страни след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп.