Докато Турция продължава борбата си срещу новата пандемия на коронавирус, министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че краят на пандемията изглежда е близо.

"Може би живеем в критичните последни месеци", каза министърът на пресконференция след среща на оперативната група за коронавирус в страната.

Koджа отбеляза, че заразяването с вируса се е ускорило през последните два месеца, добавяйки, че процентът на инфекциите не се забавя и призова хората да вземат предпазни мерки.

"Натискът, който оказва върху нашите здравни специалисти, се е увеличил с 4-5 пъти", каза той.

Турция също повиши броя на служителите на 11 000 от 6000 за наблюдение на разпространението на вируса, добави той.

"Днес светът е в по-трудна фаза на COVID-19, отколкото в началото на пандемията", каза Коча и добави, че изследванията на ваксините ще покажат положителни резултати до края на годината.

Koджa подчерта, че 51,6% от леглата в болниците в Турция са заети, отделенията за интензивно лечение работят с капацитет 66,3% и се използват 33,6% от наличните респиратори.

Министърът добави, че отделенията за интензивно лечение работят с капацитет 72,5% в Измир, 63,23% в Анкара и 59,61% в Истанбул.
От заразените 7,1% страдат от пневмония.

Министърът на здравеопазването заяви, че Турция е започнала последното проучване във фаза III на експериментална китайска ваксина срещу коронавирус в сряда.
 
"Първото приложение на ваксината "Синовак" започна с трима здравни работници от университета Хаджеттепе, които доброволно се включиха в опитите", каза Koджa.

Ваксината ще бъде приложена на между 1200 и 1300 здравни работници в продължение на 10 дни, а втора доза ще бъде дадена 14 дни след първата.

Професор Серхат Юнал, член на Научния консултативен съвет на Министерството на здравеопазването по въпросите на коронавируса, заяви в четвъртък на пресконференция в столицата Анкара, че в „най-лошия сценарий“ ваксината може да осигури временна защита и ако се окаже ефективна, може защита на населението за три до четири години.

"След като успеете да прекъснете веригата на инфекцията, имате възможност да спрете пандемията", каза той.

Кандидатът за ваксина "Синовак" по-късно ще бъде приложен на доброволци с хронични заболявания, с цел ваксиниране на 13 000 души.
Резултатите от проучването ще бъдат изпратени на Световната здравна организация.

Очаква се ваксината да бъде лицензирана и достъпна за всички, ако опитите успеят, до началото на 2021 г.
Коджа добави, че Турция продължава собствените си опити за разработване на ваксина.

Министърът добави, че освен по китайската ваксина, в Турция се  тества върху доброволци и друга ваксина, разработена от фирмата Файзер. От Русия също искат да проведат изпитания на тяхната ваксина на фаза III в Турция, но искането им се оценява и вероятно ще бъде взето решение следващата седмица, каза здравният министър Коджа.