Турските власти планират от 1 март разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради епидемията от Ковид-19, предаде БТА. Предвижда се отваряне на ресторанти и кафенета за обслужване на клиенти на място. Те са затворени от 20 ноември и обслужват само чрез доставки до дома.

Мярката предизвика изключителни икономически трудности за сектора, поради което собствениците и заетите в ресторантьорския бизнес настояват за отваряне на заведенията.

Въпреки желанието за връщане към нормална работа в сектора в програмата на здравното министерство са включени редица критерии, от чието изпълнение ще зависи и дейността. Предвижда се престоят и обслужването на клиентите в заведенията да бъде ограничено до 45 минути. Броят на клиентите ще бъда органичен до 30 процента на закрито и до 50 на сто в заведенията на открито.

При влизане в заведенията на входа от клиентите ще се изисква да представят т.нар. ХЕС код, който служи за проследяване на разпространението на епидемията. ХЕС кодът бе въведен от здравното министерство във връзка с пандемията и се изисква за пътуване в градския, междуградския транспорт и в чужбина, за обслужване в обществените институции, моловете и др.

В същото време местните власти в отделните окръзи ще може да предприемат разхлабване или повторно затягане на епидемиологичните мерки по места в зависимост от разпространението на епидемията.