Уилям Уолъс е известен шотландски рицар, за когото продължава да се говори в следствие на "Смело сърце", където Мел Гибсън изиграва ролята на живота си.


Самият той е екзекутиран доста жестоко през 1305-а година, по начин, който би успял да се използва за сценарий на "снъф". Разбира се, шансовете да го видите във филм ще са повече от минимални, а причините са следните: Преди душата да напусне тялото, Уолъс е преживял доста наказания - смъртта му е била най-голямото избавление, а събитията преди нея са разходка с дъх на седемте кръга на ада и има защо. Макар и онези времена да са били доста по-тежки, Уолъс е получил особено внимание.


След залавянето му, пълководецът трябвало да се съблече чисто гол и след това е завързан и теглен почти 10 километра от коне. Докато това се е случвало, върху разраненото му тяло се изхвърляли най-различни боклуци и свински изпражнения. Тълпата имала право да го бие със сопи, докато конете продължавали да го теглят. Това било наказанието му за измяна. Мнозина са отишли да видят как ще бъде наказан грешника, а и сигурно трябвало да изхвърлят някъде събраното от кочината. 

Всички изпражнения са били само началото на наказанието. Чували, че е хубаво да препикава някоя рана, за да няма инфекции, нали? Влаченето по земята е помогнало за протъркването и отварянето на доста такива. Веднъж щом бил качен на сцената, Уолъс бил поставен на въжето.

Болката от раните и вонята, изобщо не притеснили палача. Обесването му или поне висенето и душенето били наказание за обирите и убийствата. За същата присъда има само бесене, но в този случай говорим за чиста форма на тероризъм. Крал Едуард едва ли би лишил публиката от малко зрелища. 

Прикован на масата за мъчения, шотландският рицар се сбогува първо с пениса и тестисите си. Екзекуторът ги премахва, а след това ги изгаря пред погледа му. Във филма има такава сцена, но никой не вижда какво се случва под кръста. Не сме сигурни, че има мъж, който не бил припаднал от болката, а след това и от гледката. Друга подробност на това наказание е, че подсъдимият е длъжен да гледа как най-милото му се превръща на алангле. Нямате право да не гледате. "купонът" бил доста добър, палачът преценил, че трябва да продължи с наказанията.


Фокусът е насочен към все още туптящото сърце. С подръчни материали и малко повече желание, екзекуторът успял да отвори гърдите и да го извади. След тази процедура е повече от ясно, че никой няма да оцелее, липсват доказателства за този исторически момент, но обикновено традицията задължава палача да го покаже на публиката и да извика "Това е сърцето на предателя!". 


Макар и душата отдавна да е напуснала тялото, палачът приключва с обезглавяване на трупа. Поне една сцена от филма показва как брадвата е подготвена да разкъса шията на грешника. Обезглавяването е било наказание за измяната. Поне е сигурно, че това вече не е боляло. 

След смъртта, тялото се разделя на четири части и се разпръсква в различни части на страната (това е достоверната част). Така масата щяла да се дисциплинира и да помисли сериозно, преди да се хвърли в битка за свобода. Главата е била набита на кол на Лондонсия мост. Братята по оръжие на Уолъс също започнали да правят компания на моста малко по-късно. Не всички се радвали на такава публична екзекуция. Шотландия построява монумент близо до Стърлинг. Той е издигнат през 1869-а година, за да напомня на всички каква точно е цената на свободата. 
 


Някои леки разминавания от филма са шансовете за бърза смърт. Не е била предлагана в менюто. Уолъс трябвало да се превърне в синоним на болката и извращението, което може да се повтори във всеки един момент. Освен това сме сигурни, че човек без кислород и сърце, няма шансове да крещи "СВОБОДА". При това колко свободни сте, ако преди 2 минути са изгорили пениса Ви? Един от плюсовете е, че поне наистина е бил смел до самия си край. Уолъс се изповядал, получил право да почете малко от книгата си със псалми.  

Източник: men.hotnews.bg