Руски гражданин от чеченски произход, кандидатствал за убежище в Австрия, е бил застрелян в събота в град Герасдорф близо до Виена, съобщи австрийската полиция, цитирана от местни медии, информира "Монитор".

Според представителя на полицията в Долна Австрия Валтер Шварценекер обстоятелствата на убийството се разследват, като засега е известно, че жертвата е застреляна в главата в близост до местен търговски център. Кървавото престъпление е станало в около 19.30 ч. местно време.

След бърза полицейска акция по-късно вечерта в Линц е бил задържан предполагаемият убиец, който също e руски гражданин от чеченски произход. Австрийските следователи смятат, че убийството е било поръчково.

По информация на местния в. „Куриер“  43-годишната жертва е политически опонент на чеченския президент Рамзан Кадиров, бил е заплашван и затова за известно време е бил под полицейска закрила.

Заподозреният, който също е кандидат за убежище е 47-годишен. Мъжът не е непознат за полицията - има няколко криминални досиета.
През нощта срещу неделя той е бил арестуван без съпротива в Линц. Разследването е поето от Ведомството за защита на конституцията и борбата с тероризма.

В близост до местопрестъплението е открито и предполагаемото оръжие на убийството, наредена е експертиза, за да се установи дали това е така.
Според изданието „Кавказский узел“ убитият се казва Анзор Умаров. Той нееднократно е отравял критики към президента на Чечения Рамзан Кадиров по YouTube-канала „Анзор от Виена“.

Както е известно, насилствената смърт на чеченци, напуснали Русия, често се оказва свързана с дейността на руските и чеченските служби.