Масови измирания причиняват унищожаването на целия живот на планетата. Учените са установили, че глобални катаклизми се случват на Земята на всеки 27 милиона години. Може би следващият цикъл вече е започнал и скоро цялото човечество ще посрещне края си.

През последните 500 милиона години е имало пет доста големи бедствия на планетата. Най-известното събитие е изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. В същото време през последните 300 милиона години много животни и птици са изчезнали.

Експерти са провели проучвания за изчезването на живи същества на сушата и във водата. Те открили, че има масово изчезване на всеки 26-27 милиона години. Като правило това се случва в резултат на въздействието на огромен астероид или изригването на голям вулкан.

Този път самата ни галактика може да предизвика ново измиране. Майкъл Рампино заявява, че броят на големите астероиди се е увеличил напоследък. Също така импулсите, произтичащи от вътрешната дейност на Земята, провокиращи появата на базалтовия вулканизъм, са станали много по-силни.

Освен това на всеки около 30 милиона години Земята и другите планети в Слънчевата система преминават през средната равнина на Млечния път, където се наблюдават огромен брой комети. Те лесно могат да паднат на Земята и да унищожат целия живот на нея.

Превод: БЛИЦ