Човешкото тяло е интересно, променя се постоянно и с годините забелязваме много промени, които сме смятали за нормални, но лекарите вече отричат. Промениха нормата на кръвното налягане, а сега вече е добре и да знаем и че нормалната телесна температура не е 37 градуса.

Преди повече от 150 години лекари в Германия анализирали телесната температура на над 25 000 пациенти. Изследването е заключило, че нормалната телесна температура на всеки човек се счита за 37 градуса.

Съвременните проучвания обаче показват различни стойности и съвсем различни резултати. Вече се смята, че 37 градуса е прекалено висока стойност, за да се счете за нормална, а немските лекари преди 150 години са сбъркали в изследването си. Новите данни от университета Станфорд сочат, че по това време телесната температура е била по-висока и не е установена точната причина за това.

С годините тя е спаднала и днес средната нормална температура на човек е по-близка до 36,4 градуса. За целта учените от Станфорд са анализирали резултатите на 680 000 измервания на температурата на общо 190 000 пациенти за период от 100 години. Освен това температурата може да варира в зависимост от това на коя човешка част от тялото се измерва.

Например измерването на температурата в ухото може да покаже по-високи стойности от 0,5 градуса в сравнение, ако измерим температурата си под мишниците. И все пак трябва да запомним, че учените днес твърдят, че нормалната телесна температура е 36,4 градуса, а ако имате температура от 37 градуса – добре е да откриете причината за нея и да се консултирате с лекар.