Експерти от Китайската академия на науките заявиха, че новият тип коронавирус се е появил не в Китай, както се смята, а в Индия, още през лятото на миналата година.

Изследователите имат теория, според която вирусът е възникнал в разгара на страшна жега и засушаване. В резултат хората са се заразили от животните, тъй като са били принудени да „пият една и съща вода“ с тях.

И едва след това коронавирусът се е "преместил" в китайския Ухан, където беше открит официално за първи път.

В своето проучване китайски експерти се опитват да използват филогенетичен анализ, изследвайки как вирусът мутира, за да проследят произхода му и да открият версията му само с най-малко количество мутации.

Специалистите смятат, че коронавирусът, открит в Ухан, не може да се нарече „оригинален”. Освен в Индия, в списъка на учените попадат и страни като Гърция, Австралия, Чехия, Италия, Сърбия, САЩ и Русия. Отбелязвано е също така, че вирусът може да е възникнал през юли или август в Индия, Бангладеш или Пакистан.

Експерт от Университета в Глазгоу Дейвид Робъртсън разкритикува подобна версия. „Авторите са игнорирали и обширните налични епидемиологични данни, които показват ясната му поява в Китай и по-нататъшното му разпространение от там. Този документ не добавя нищо към нашето разбиране за SARS-CoV-2", казва той, цитиран от Daily Mail.