В пещерата Куева дел Чилено, разположена в планините в югозападната част на Боливия, учените успяха да намерят кожена чанта от преди около хиляда години. По това време кралството на Пукин властвало на територията на съвременната Боливия, със столица в легендарния град Тиуанако, откъдето произхождат първите владетели на империята на инките.
Вътре в чантата е намерен добре запазен набор от инструменти за шамански ритуали. Също така била намерена и растителна смес, съдържаща едновременно шест различни психоактивни вещества, включително компоненти на айяуаска, листа от кока, халюциногенен екстракт от кожата на жаби от вида Bufo alvarius или растения от рода Anadenanthera, както и, вероятно, псилоцин от "магически гъби".

„Вече знаехме, че психотропните лекарства играят важна роля в религиозния живот на народите, живеещи в централните и южните райони на Андите, но не можехме да си представим, че са употребявали толкова много различни вещества и то като ги комбинират. Това е най-голямата находка от този вид в Южна Америка ”, разказа Хосе Каприлес от Университета Пенсилвания във Филаделфия, САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ