Учени от университета в Илинойс са разработили лекарството ErSo, което не само свива първичните тумори до почти нула, но и успешно се бори с метастазите.

Новото лечение на рак на гърдата убива до сто процента от туморните клетки в тестваните мишки. Болестта при гризачите беше почти напълно преодоляна.

Учени от университета в Илинойс са разработили ErSo, лекарство, което не само свива първичните тумори до почти нулеви нива, но и успешно се бори с метастазите, съобщава MedicalXpress.

Експертите отбелязват, че дори ако няколко ракови клетки оцелеят, за да прераснат отново в тумори, новообразуванията все още остават чувствителни към многократно лечение с ErSo. Освен това лекарството успешно се бори дори с метастази в мозъка на гризачи.

Активността на лекарството е силно зависима от протеин, който присъства в голям процент тумори на гърдата. Действието на лекарството се основава на факта, че то „претоварва“ раковите клетки, което води до тяхната смърт. И най-важното е, че лекарството няма почти никакви странични ефекти.

Учените изчисляват, че лекарството ще бъде ефективно при 75% от рака на гърдата при хората.

По-рано учените са установили връзка между яденето на червено месо и рака на червата. Открити са редица модели на увреждане на ДНК, причинени от редовната консумация на червено месо.

Превод: БЛИЦ