Могат ли маските за лице да се превърнат в следващата причина за екологична катастрофа в глобален мащаб?


Колкото и странен да е въпросът, изглежда, че според експерти, отговорът е положителен, а ситуацията е изключително притеснителна.

Вече е изчислено, че всеки месец в света се ползват и изхвърлят 129 милиарда маски (129 000 000 000) или по 3 милиона маски всяка минута. Повечето от тези са от еднократните, които са направени от пластмасови микрофибри.

Вариращи в размера си между 5 мм до 5 микрометра, микропластмасите се поглъщат от риби, планктон и други морски видове, както и животни, включително хора. 

Над 300 млн. тона пластмаса се произвеждат в световен мащаб всяка година. Това число е преди носенето на маска да се превърне в ежедневен навик. Повечето от този продукт се озовава на сметища и вреди сериозно на природата.

Това кара учени от Университета в Южна Дания и „Принстън“ да предупредят, че точно маските имат огромен потенциал да се превърнат в новата екологична катастрофа. 

За разлика от пластмасовите бутилки, около 25% от които се рециклират, маските не подлежат на такъв процес. Нещо повече – те изградени от три пласта – външен полиестерен, среден полипропиленов и вътрешен абсорбиращ материал като памук. 

Полипропиленът е един от най-проблемите материали, тъй като се произвежда масово и е отговорен за най-големите струпвания на отпадъци и замърсявания в природата, както и доказано води до развитие на астма.

Когато маските останат за дълго захвърлени в природата, те се износват. Така те генерират огромен брой от микроскопични полипропиленови частици в рамките на седмици, които впоследствие се разпадат на нанопластики с размери по 1 мм. Този процес се случва вследствие на соларна радиация и топлина, посочват учените.

Проучвания показват, че приблизително 1.5 млрд. маски за лице вече са достигнали до океаните през 2020 г.

При приблизително тегло от 3-4 грама на парче, това са между 4680 и 6240 тона замърсяване от пластмаса в океаните, на което ще е нужно не по-малко от 450 години да се „разбие“, бавно превръщайки се в микропластмаса, която има ужасяващ ефект върху редица екосистеми.

Няколко са решенията на проблемите от предсотящата еко катастрофа, посочват още учените. Те предлагат или въвеждането  на платнени маски за многократна употреба, или специални кошчета за отпадъци, или... прекратяването на задължителната употреба на маски от страните по света.