В момента на планетата Земя има близо 8 милиарда души. Никога преди, след появата на Хомо Сапиенс, земята не е била толкова гъсто населена. Също така, в миналото представителите на този вид, или хората, са имали много по-кратък живот. 

Но знаехте ли, че днешното население съставлява около 7% от общия брой хора живеели на тази планета?Както биолози и антрополози оценяват,  от преди  50 000 години до 2018 г. на Земята са живели около 108,5 милиарда души.

Населението е нараснало през годините, но в миналото хората са имали по-кратък живот.  Демографският растеж е зависил от изменението на климата, войните, епидемиите от смъртоносни заболявания. По този факт съвсем точни изчисления колко хора са живели досега на планетата не могат да бъдат направени.

Ето защо е направена оценка за това от колко дълго съществува съвременният човек, според най-стария исторически факт и какъв е бил средният брой на населението в определена епоха на историята.

Според наличните палеонтологични и генетични находки, се изчислява, че хомо сапиенс на тази планета има около 50 000 години. Засега няма доказателства, че човечеството е възникнало по-рано от това, но може би те все още не са намерени и записани.

Около осем хиляди години преди нашата ера започва земеделската революция, а след това се забелязва рязко увеличение на общото население, което се оценява на около 5 милиона души. Детската смъртност обаче също е висока, тъй като от 1000 новородени умират 400-500.

В самото начало на нашата епоха, когато Римската империя е най-силна, на Земята живеят  300 милиона души, от които 45 милиона са били в Римската империя.В периода между 16-ти и 17-ти век се наблюдава стагнация на нарастването на населението поради големия брой епидемии. Но с развитието на медицината продължителността на живота се увеличава и броят на хората започна да расте бързо.

За първи път население от един милиард души беше постигнато в средата на 19 век по време на индустриална революция, а днешната цифра от 7,5 милиарда е постигната за около век и половина оттогава.

Превод: БЛИЦ