Представители на академичната наука твърдят, че коронавирусът, който обхвана планетата, изглежда естествен и че изкуственият му произход е изключен, пише "Поглед инфо".


Историята обаче вече познава случаи, когато учените са успели да синтезират патогенен коронавирус и това се е случило не къде да е, а в Ухан. Възможно ли е случайно да е бил освободен? Какви са аргументите срещу това?

В допитване на вестник „Взгляд“ с въпрос „Вярвате ли във версията за изкуствения произход на коронавируса?“ са взели участие почти 40 хиляди души. Около 85% от тях отговориха: "Да, вярвам."

Вярващите лесно могат да се разберат: официалната версия за произхода на COVID-2019 е изпълнена с несъответствия, а теорията на конспирацията в областта на международните заговори и смъртоносни изследвания е особено привлекателна.

Междувременно, ако погледнете на тази ситуация от научна гледна точка, изкуственият произход на най-известния коронавирус днес е малко вероятен. Обяснението за това се крие в самата природа на вирусите - организми, чиято систематика все още не е ясно дефинирана.

Тяхната отличителна черта е, че те са в състояние да възпроизведат своя вид само вътре в жива клетка, използвайки нейните ресурси. Тоест, те са по дефиниция паразити.

Проникването в клетката, защитена от мембрана и напускането ѝ в компанията на нови вируси, е изключително трудна задача. В ежедневния език за това вирусът трябва да има два „ключа“ със себе си - един за влизане и един за излизане. Ролята на ключове или сигналите от типа "приятел или враг" се изпълнява от протеини. При коронавирусите те са разположени на върховете на „шиповете“, които ги покриват.

Тези „ключове“ са уникални, както е произволна двойката „парола и отмяна“. Системата за разпознаване на нашите клетки е закалена от милиони години еволюция и е изключително надеждна - в противен случай вирусите биха убили целия живот на планетата. Но те имат свой „бонус“: като изключително примитивни организми, те много лесно мутират и придобиват нови „ключове“.

Между другото, блокирането на „ключовете“ се използва за изграждане на работата на инхибиторите - антивирусни лекарства, благодарение на които, например, ХИВ вече не е смъртоносен в съвременния свят: вирусът не изчезва напълно от тялото, но губи способността си да се размножава и да се предава на други хора.

Смята се, че на планетата има милиони видове вируси. И всеки от тях на ниво отделен организъм е фокусиран върху това да стане патогенен - да прониква в клетките и да се размножава за тяхна сметка.

„Ключовият подбор“ по време на мутацията може да се сравни с изчислителния процес на много милиарди компютри, ефективността на които по отношение на производството на биологично оръжие се измерва с броя на вирусите, опасни за хората. А те са малко - полза, освен необходимите „ключове“, трябва да има и допълнителни характеристики: стабилност, „заразност“, леталност и т.н.

Когато говорим за изкуствения произход на COVID-2019, ние значително ласкаем нивото си на научен и технологичен прогрес. Това изобщо не означава „изчислителна сила“, която вирусите в своята съвкупност имат в естествената си среда.

В изследователския институт „Срипс“, най-големият частен център за биомедицински изследвания в САЩ, след анализ на генома на коронавируса, разкъсващ планетата, написаха: COVID-2019 е твърде сложен и, ако искате, перфектен, за да може да бъде създадена на сегашното ниво на развитие на науката и технологиите.

На прост език казано, можем да отглеждаме нова порода кучета, но не и крилата мечка. А всички опасни патогенни вируси, известни на човечеството, са един вид крилати мечки. Но това, че теорията за изкуствения произход на ефективен патогенен вирус е малко вероятна, не означава, че това е напълно изключено. Ако търсите съкровище не в произволна точка на света, а с приблизителна карта в ръцете ви, късметът ви може да се усмихне. През 2015 г. се усмихна на учени от университета в Северна Каролина, които изучаваха именно коронавирусите.

Тази група вируси (около 40 вида са известни) по отношение на появата на нова и опасна за хората инфекция изглеждаше особено обещаваща. По принцип неговите представители причиняват заболявания при животни, включително фатални, но мембраната на човешките клетки надеждно ги блокира. Въпреки това, две изключения са добре известни - ТОРС и Близкоизточния респираторен синдром (МЕРС).

В първия случай говорим за мутирал коронавирус, който засяга циветите, във втория - камилите. Разкритата смъртност от тях е много по-висока, отколкото от COVID-2019 (10% за ТОРС, 25% за МЕРС), но те са по-малко „заразни“. Но за нашия пример е важно тези коронавируси да имат необходимия набор от ключови протеини, за да проникнат ефективно в човешките клетки и да се разпространят по-нататък.

Комбинирайки „ключовете“ на коронавируса САРС с коронавируса, който причинява белодробна болест при азиатските коневъди, учените получиха нов щам, който теоретично може да причини епидемия. Теоретично, защото никой не беше изпитал на практика доколко новият коронавирус е заразен и уязвим за имунната система на човека.

Във всеки случай това проучване предизвика фурор в научната общност - дори самите автори се уплашиха от успеха си. Но американските власти се уплашиха още по-рано, като въведоха забрана за изследвания през 2014 г., което предполагаше създаването на нови патогени.

Следователно, това, което започна в Северна Каролина, завърши в Китай, по-специално в Института по вирусология в Ухан. Именно него теоретиците на конспирацията нарекоха възможното място на изтичане на новия коронавирус, вината за появата на който китайците първоначално определиха на пазара в Ухан, където пържат прилепи.

Това, разбира се, е особено подозрително: има малко пазари в Китай и света, където се приготвят пържени прилепи, но той се взриви точно в района, където се намира най-модерният, строго класифициран и несравним вирусологичен институт на КНР, в който трябваше да се съхранява щама на изкуствено създадения коронавирус. В резултат на това, информационната война с коронавируса се разгръща между САЩ и Китай.

За Америка борбата срещу пандемията заплашва да стане рекордна, а за Доналд Тръмп лично тя поставя под въпрос преизбирането му за президент за втори мандат. Като се има предвид антикитайското отношение на сегашната администрация, не е изненадващо, че обвиненията за саботаж заваляха към Пекин - американските журналисти и политици обичат конспиративните теории не по-малко от нашите.

Пекин не само се защитава, но и атакува в отговор: в китайските медии има много материал, че коронавирусът може да бъде от американски произход. Ясно е, че техните автори се позовават на китайски учени, свободата на изразяване на които има основание за съмнение. Ясно е също колко голямо е желанието в този случай да се отхвърли отговорността за пандемията, покрила планетата, придружена от хиляди смъртни случаи и милиардни загуби.

Ако обаче имаме предвид самия коронавирус на прилепите, с който започнахме да експериментираме в Северна Каролина, Китай може да се счита за оправдан. Както следва от цитираното по-горе изследване на изследователския институт „Скрипс“, новият коронавирус е именно уникален организъм, а не случай, когато за основа се взема ТОРС, коронавирусът на конете или друг вирус, известен на науката.

Изследователският институт „Скрипс“ в Калифорния може да бърка, но няма смисъл да лъже. Геномът на COVID-2019 е дешифриран, неговите проби сега (за съжаление) са повсеместни, така че колегите вирусолози от другите държави определено ще поправят при нужда калифорнийците - това е въпрос на време.

Ето защо трябва да бъдете много внимателни относно твърденията, че коронавирусът може да бъде от изкуствен произход: за съвременната наука е невъзможно да се създаде такава инфекция. Възможно е с метода на Франкенщайн, но не така, че да не остане следа и обектът да не може да бъде идентифициран като изкуствен.

В същото време възможността за създаване на вирусни оръжия, които биха засегнали само представители на определена националност или раса, може да бъде изключена на 100%.

Докато COVID-2019 разболяваше изключително в Китай, приписването му на „расистки“ свойства можеше да се срещне доста често. В действителност клетките на китайците и хората от всякакви други националности са сходни и следователно са еднакво уязвими към един и същи протеинов ключ.

Превод: В. Сергеев