Експерти са извършили геофизични измервания на ледника Туайтс в Антарктида. За това беше използван магнитометър, който преди това беше инсталиран на борда на хеликоптер. 
 

Проучването показа, че в тази област има достатъчно силен геотермален източник, който провокирал топенето на ледника отдолу, съобщава Phys.org.Огромният ледник се намира в западната част на Антарктида. Днес се смята за един от онези ледници, които се топят твърде бързо. В същото време експертите смятат, че именно Туайтс е виновен за факта, че нивото на световния океан се е повишило с почти 4%. В близко бъдеще тази цифра може да стане още по-висока, затова учените решиха внимателно да проверят ледената маса.

Причината за унищожаването му беше неочаквана. Преди това учените смятаха, че ледникът се топи твърде бързо поради бързите климатични промени. Всъщност причината за топенето на Туайтс се крие в аномален източник на топлина, който е геотермален поток, действащ върху ледената маса отдолу. Единственото обяснение за аномалията е, че топлината идва от дълбините на нашата планета. Учените отбелязаха факта, че огромният ледник се намира точно над тектонска депресия. На това място земната кора е много по-тънка, отколкото в други региони.

Днес експертите продължават изследванията в тази област, за да определят степента на нагряване на леда и да установят точните причини за възникването на геотермален поток.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!